Hoppa till huvudinnehåll

Världsettan drabbad av hjärtproblem efter långvarig feber – träningen lagd på is tillsvidare: ”Behöver säkerställa att det inte finns någon risk för komplikationer”

Tove Alexandersson.
Tove Alexandersson kan inte träna just nu. Tove Alexandersson. Bild: Geiger Olsen / EPA-EFE / All Over Press Tove Alexandersson

I slutet av mars blev Tove Alexandersson sjuk och hade hög feber. Undersökningar har visat att hjärtat påverkades av sjukdomen och därför kan hon inte träna. Mitt fokus just nu är på att återhämta kroppen, säger Alexandersson i ett pressmeddelande.

Tove Alexandersson är orienteringens största affischnamn på damsidan. Svenskan har vunnit världscupen sex år i rad och tagit hela tio VM-guld.

Alexandersson var storfavorit även inför den här säsongen men samtliga tävlingar är inställda fram till hösten. På det personliga planet har vårvintern också varit tuff för Alexandersson.

I mars drabbades hon av en långvarig febersläng med symptom som tyder på covid-19. Hon har inte blivit testad för viruset men sjukdomen påverkade också hennes hjärta.

– Nu har jag varit symptomfri i ett par veckor men jag har inte börjat träna igen eftersom jag har gjort läkarundersökningar som visat att även hjärtat blivit påverkat, säger hon i ett pressmeddelande.

Hoppas kunna tävla i år

Alexandersson räknar med att hon inte kommer att kunna börja träna igen förrän tidigast i mitten av den här månaden. Och då gäller det att skynda långsamt.

– Just nu känner jag mig pigg och frisk och jag känner inga symptom från hjärtat. Men innan jag börjar träna igen behöver det säkerställas att hjärtat är helt återhämtat och att det inte finns någon risk för komplikationer.

– Mitt fokus just nu är på att återhämta kroppen. Sedan ser jag fram emot att få börja träna igen och att det förhoppningsvis också blir en tävlingssäsong under 2020, säger hon.

I år skulle sprint-VM ha avgjorts i Danmark i juli men mästerskapet är framflyttat.

– VM kommer förhoppningsvis att avgöras i oktober, så det är mitt huvudmål och det jag lägger upp träningen för, avslutar Alexandersson.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport