Hoppa till huvudinnehåll

Fifahöjdare vill ta tillfället i akt och slopa säsongsupplägget – toppligorna kunde spela enligt samma modell som Finland: ”En lösning med tanke på att VM spelas vintertid”

Federico Fernandez blockerar ett skott av Teemu Pukki.
Federico Fernandez blockerar ett skott av Teemu Pukki. Bild: imago images/Focus Images/All Over Press Teemu Pukki,Federico Fernández

Säsongstart på våren i stället för på hösten. Det föreslår Fifahöjdaren Victor Montagliani som en åtgärd på grund av coronakrisen. Han anser också att en sådan säsong skulle passa bättre in med tanke på VM 2022.

Finland, Sverige och Norge är exempel på länder där fotbollssäsongen kör igång på våren och avslutas på hösten. Men de nordiska serierna utgör ett undantag och i de stora fotbollsländerna, där klimatet också är varmare, spelar man sedan urminnes tider höst-vår-säsonger.

Men de stora ligorna borde tänka om anser kanadensaren Victor Montagliani som är viceordförande i internationella fotbollsförbundet Fifa. Montagliani anser att man borde spela enligt kalenderår dels som en åtgärd på grund av coronakrisen.

De europeiska toppligorna kämpar nu för att kunna återuppta och slutföra sina säsonger. Länderna vill in i det sista också undvika att även kommande säsonger ska påverkas.

– Här i Nordamerika spelar vi enligt kalenderår och kanske är det också en lösning som kunde tillämpas i Europa och Afrika. Det är en möjlighet som borde diskuteras på nationell och kontinental nivå, säger han i en italiensk radiointervju enligt nyhetsbyrån Reuters.

Victor Montagliani talar på en presskonferens.
Victor Montagliani är viceordförande i Fifa. Victor Montagliani talar på en presskonferens. Bild: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA fotboll,Victor Montagliani

Passande format med tanke på VM

Nästa fotbolls-VM kommer att spelas i Qatar i november och december 2022. När mästerskapet avgörs på vintern i stället för på sommaren tvingar det ligorna till en paus i ligaspelet.

Montagliani anser därför också att vår-höst-säsong skulle passa med tanke på VM.

– Det är inte en idé som borde skjutas ner, det kan vara en lösning för de två kommande åren och med tanke på att VM spelas vintertid, säger han.

Montaglianis förslag med höst-vår-säsong är inte nytt. Karl-Heinz Rummenigge hade samma idé när han var ordförande för klubborganisationen ECA.

– Överallt är sommaren den bästa tiden att spela, och då spelar vi inte. På vintern när det är kallt och mycket snö spelar vi nästan hela tiden och det är förhållanden som inte är bra för varken spelare eller publik. Det är inte logiskt, sa Rummenigge för några år sedan.