Hoppa till huvudinnehåll

Inga lättnader i coronarestriktionerna ännu i dag – regeringen fortsätter förhandla i Ständerhuset

Statsminister Sanna Marin (SDP) i Ständerhuset den 3 maj 2020.
Regeringen sitter samlad i Ständerhuset för att diskutera coronarestriktionerna. På bilden statsminister Sanna Marin (SDP). Statsminister Sanna Marin (SDP) i Ständerhuset den 3 maj 2020. Bild: Handout Sanna Marin

Regeringen samlades till överläggningar i Ständerhuset i Helsingfors på söndagsmorgonen och förhandlingarna pågick ännu på kvällen. På agendan finns veterligen lättnader i de restriktioner som har införts på grund av coronaepidemin.

Det var ändå en mycket förtegen skara ministrar som mötte pressen i morse.

Statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade att man i dag går igenom den rapport som kanslichef Martti Hetemäkis arbetsgrupp har lagt fram. Hetemäkis grupp har haft i uppdrag att utarbeta förslag på hur Finland ska ta sig ur coronakrisen.

- I dag funderar vi på tajmningen för när begränsningar kan börja lättas upp. Jag vill inte kommentera enskilda åtgärder, sade statsministern.

Finansminister Katri Kulmuni (C) konstaterade att regeringen inte behandlar företagsstöd vid sitt möte i dag.

Finansminister Kulmuni
Katri Kulmuni: Epidemin är inte över än Finansminister Kulmuni Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni

– Begränsningarna i medborgarnas rörelsefrihet diskuteras och hur vi på bästa sätt kan hindra att coronaviruset sprids. Epidemin är inte över än, sade Kulmuni.

Statsminister Marin meddelade för sin del att hela restaurangstödspaketet går till riksdagen nästa vecka.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) var likaså förtegen vad gällde arbetsresorna till Estland. Det finns tryck på att lätta restriktionerna och tillåta arbetsrelaterade resor också över Finska viken, eftersom nödvändiga arbetsresor är tillåtna mellan Finland och Sverige och Finland och Norge.

pekka haavisto, utrikesminister
Hälsan går före allt annat, sade utrikesminister Haavisto pekka haavisto, utrikesminister Bild: Lehtikuva Finlands utrikesminister

– Nu går hälsan före allt annat. Visst finns här många estniska arbetare som inte sett sin familj på flera veckor, sade Haavisto till medierna innan han stegade in i Ständerhuset.

Presskonferens i morgon

Regeringen väntas ordna presskonferens om exitstrategin på måndag.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån STT finns det många frågor att gå igenom under förhandlingarna och regeringen vill vara noga med formuleringarna. Presskonferensen ordnas enligt STT troligen på förmiddagen i morgon på måndag.

Statsministern Marin sa på söndagsmorgonen till pressen att rapporten som ska diskuteras är omfattande, över 80 sidor lång.

På lördagen avslöjade en regeringskälla till STT att biblioteken möjligen kan öppna igen. Också begränsningarna som gäller museerna kan komma att lättas.

Regeringen har redan tidigare beslutat att grundskolorna öppnas den 14 maj.

Artikeln uppdaterades klockan 19.07 med informationen om att regeringen inte ordnar presskonferens på söndagskvällen. Ytterligare stycken efter den sista mellanrubriken lades till i artikeln klockan 20.12.