Hoppa till huvudinnehåll

Skottlossning mellan Sydkorea och Nordkorea – kan ha börjat av misstag

Soldat vid Sydkoreas gräns i Cheorwon. Soldaten vaktar gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea.
Händelsen inträffade i de här trakterna i gränsstaden Cheorwon. Arkivbild. Soldat vid Sydkoreas gräns i Cheorwon. Soldaten vaktar gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea. Bild: JEON HEON-KYUN/EPA/All Over Press Sydkorea,Nordkorea,Koreahalvön

Militära källor rapporterar om skottlossning mellan länderna på Koreahalvön, men det är oklart vad som är orsaken till händelsen.

Klockan nitton minuter i åtta på söndag morgon, lokal tid, avlossades flera skott från Nordkorea mot en sydkoreansk vaktpostering vid den demilitariserade gränszonen mellan länderna, enligt Sydkoreas försvarsstab.

Sydkorea svarade med att skjuta två salvor mot norr och utfärda en varning.

Hittills finns det inga uppgifter om personskador.

Sydkoreanerna uppger att de försökte få kontakt med den Nordkoreanska sidan för att få reda på orsaken till skottlossningen norrifrån.

Enligt BBC är det här första gången på fem år som trupper i Nordkorea skjuter mot Sydkorea. Det är oklart om händelsen var ett misstag eller någon form av provokation.

Misstag eller en del av Kims återkomst?

Åtminstone till att börja med bedömde Sydkorea att det troligtvis handlade om en oavsiktlig händelse.

Enligt experter som nyhetsbyrån Reuters har pratat med kan händelsen också ha kopplingar till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns mystiska försvinnande och plötsliga återkomst.

Eventuellt vill Kim visa att han fortfarande har kontroll över militären och återta ett momentum som han förlorade i förhandlingarna med Sydkora under de tre ryktesfyllda veckor som han inte syntes i medierna.

De båda koreanska staterna är formellt fortfarande i krig med varandra och gränszonen mellan dem är den starkast befästa i världen.

De senaste åren har ändå förhållandet mellan länderna tinats upp.

Källor: AFP, Reuters, BBC