Hoppa till huvudinnehåll

Svensk konståkningstränare anklagades för mobbning och vikthets – nu försvaras hon av OS-åkaren Anita Östlund: "Hon är en väldigt ärlig person"

Anita Östlund skrinnar med armarna utbredda.
Anita Östlund. Anita Östlund skrinnar med armarna utbredda. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press konståkning,Anita Östlund

Den svenske konståkningstränaren Andrea Dohany uppges ha mobbat och vikthetsat åkare. Men hennes stjärnadept Anita Östlund försvarar sin tränare. Jag har svårt att tro att många delar av vad som står är sant, menar Östlund.

För en vecka sedan rapporterade Expressen att den meriterade tränaren Andrea Dohany använt idrottare som hackkycklingar i det svenska landslaget i synkroniserad konståkning.

I en ljudinspelning hördes Dohany vikthetsa åkare och vissa vittnade om mobbning.

– Jag har fått höra att jag är värdelös, dum i huvudet, ingenting att ha. Det är hon som bestämmer. Ingen har något att säga till henne. Alla sitter tysta och tiger, save your own ass, berättade en åkare.

Själv kände Dohany inte igen sig i anklagelserna. Dessutom beslutade hennes förening att hon fick fortsätta med sina uppgifter.

Nu väljer en av Sveriges främsta konståkare att ta Dohany i sitt försvar. Anita Östlund tränas av just Dohany och förstår inte anklagelserna.

– Andrea är en väldigt ärlig person. Jag vill inte tala för andra, jag vet inte riktigt vad som har hänt där. Jag har svårt att tro att många delar av vad som står är sant, säger Östlund till SVT Sport.

Skrev öppet brev

Östlund har också skrivit ett öppet brev där hon försvarar Dohany, som varit hennes tränare i åtta år.

19-åriga Östlund skriver bland annat i brevet att Dohany aldrig pratar om någon typ av bantning, och att hon aldrig har sett eller hört henne utrycka sig på ett hotfullt eller triggande sätt gentemot någon annan.

– Jag kan bara tala utifrån det jag har sett och upplevt själv. Om vi nu tar Andrea, och det som har skrivits, så har jag upplevt att hon har varit väldigt försiktig med just det här med vikt, menar Östlund.

OS-åkaren berättar att hon blev ledsen och arg då hon fick veta om anklagelserna.

– Det var svårt att se min tränare så pass sårad som hon var. Jag tror på det hon säger. Hon har alltid varit väldigt ärlig, sagt det hon tycker men inte på ett kritiskt eller hotfullt sätt, utan beskrivit vad man ska bli bättre på.