Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbor och företagare välkomnar förslag om gratis parkering: "Kunderna skulle kanske trivas lite längre i butiken"

En kvinna står inne i en klädaffär omringad av kläder.
Anne Nordberg-Henttala hoppas att förslaget med gratis parkering blir verklighet. En kvinna står inne i en klädaffär omringad av kläder. Bild: Yle / Rebecka Svedberg parkering,Borgå,klädaffärer,anne nordberg-henttala

Gratis parkering i Borgå i ett helt år? Det här förslår Jarmo Grönman (Saml) för att återuppliva företagslivet i staden efter coronaepidemin.

Yle Östnyland gick ut på stan för att höra vad Borgåbor och företagare i centrum tycker om förslaget.

- Det är ett jättebra förslag. Jag hoppas det går igenom, säger Anne Nordberg-Henttala som driver en klädbutik i centrum.

Hon berättar att hon nästan dagligen hör från kunderna att de är stressade för att få parkeringsböter.

- Kunderna skulle kanske trivas lite längre i butiken. Jag tror att gratis parkering skulle underlätta vår verksamhet jättemycket och jag tror att våra kunder skulle uppskatta det.

Enligt henne skulle gratis parkering kunna hjälpa företag att plåstra om en del av de sår som uppstått på grund av coronaepidemin.

- Det löser inte alla problem men det skulle vara jättebra om staden skulle komma emot på den punkten. Överlag tror jag också att fler kunder skulle komma hit till Borgå centrum. Jag tror att parkeringen är ett stort hinder.

Tätare besök och mindre planering

På Lundagatan träffar Yle Östnyland på Marita Bagge. Hon ser också gärna att det skulle vara gratis att parkera i centrum.

- Det skulle vara mycket bra tycker jag, så att man kan komma nära butiker, serviceställen och dit man behöver.

Bagge berättar att hon besöker centrum några gånger i veckan och att hon då brukar välja att parkera lite längre bort där det är gratis.

- Man får ju inte vara så lat att man alltid ska gå från dörr till dörr men om det skulle vara gratis så skulle jag nog parkera lite närmare.

En kvinna står vid sidan om en väg inne i en stad.
Marita Bagge skulle gärna parkera bilen på Krämaretorget om parkeringen var gratis. En kvinna står vid sidan om en väg inne i en stad. Bild: Yle / Rebecka Svedberg parkering,Borgå,klädaffärer,marita bagge

Om parkeringen vore gratis kan hon tänka sig att besöka centrum lite oftare. Men att hon skulle börja shoppa mer vågar hon inte lova.

- Vissa ställen skulle jag nog besöka oftare än vad jag gör nu. Jag tycker om Borgå centrum och gamla stan. På Krämaretorget skulle jag parkera gratis.

Martin Fagerudd ser bara fördelar med gratis parkering och tror att det skulle kunna gynna företagen i Borgå.

- Jag tycker att det skulle göra gott till företagen här i centrum så att de får mera kunder. Jag tror definitivt att folk skulle shoppa mera. Om parkeringen är gratis kommer folk säkert gärna till centrum.

En parkeringsplats med några bilar.
Parkeringsavgifterna och parkeringsboten hämtar in cirka en miljon euro årligen i Borgå stads kassa. En parkeringsplats med några bilar. Bild: Yle / Rebecka Svedberg parkering,Borgå,klädaffärer,krämaretorget

Personligen tror han att gratis parkering inte skulle få honom att besöka centrum oftare än han redan gör.

- Det blir kanske lättare då man inte behöver planera var man tänker parkera, och var det är dyrast att göra det. Sådana bekymmer skulle i alla fall försvinna.

Gratis parkering livar upp centrum

Finn Andersson, som driver en guldsmedsaffär i Borgå, berättar att han definitivt stöder Grönmans förslag om gratis parkering.

- Jag tror att det skulle hämta mera kunder hit. Nu åker alla och handlar utanför centrum, där det är gratis parkering.

affärsinnehavare
Finn Andersson tror att centrum skulle kunna livas upp med hjälp av gratis parkering. affärsinnehavare Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Gratis parkering skulle enligt honom kunna liva upp centrum och få kunderna att inte stressa över att parkeringstiden tar slut.

- Om vi provar på det här så ser vi hur det går och så kan vi om ett år se vad som händer.

Borgå stad: Inte aktuellt just nu

Borgå stad ska nu göra en helhetsbedömning av förslaget och i normal ordning bereda ett svar på motionen.

- Nu under den akuta krisen, då vi har ett läge där folk ska undvika kontakter, är det inte aktuellt med fri parkering i centrum, men vi kommer att se på förslaget och göra en helhetsbedömning och granska vilka de positiva men också negativa effekterna skulle kunna vara, säger Borgå stads biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

Borgå stad har de facto för några år sedan gjort ett försök med avgiftsfri parkering i centrum.

Fredrick von Schoultz, biträdande stadsdirektör för Borgå
Enligt Fredrick von Schoultz är det nu under den akuta krisen inte aktuellt med gratis parkering. Fredrick von Schoultz, biträdande stadsdirektör för Borgå biträdande stadsdirektörer,fredrick von schoultz

Enligt von Schoultz kunde företagarna i centrum då inte påvisa att deras intäkter ökade i och med experimentet.

- Vi provade konceptet under tre månader och företagarna rapporterade då om hur det hela syntes i deras försäljning, kundströmmar och omsättning - men det fanns noll korrelation. Det gick inte att påvisa att den fria parkeringen skulle ha påverkat företagarnas business positivt, säger von Schoultz.

Parkering stor inkomstkälla

Parkeringsavgifterna och parkeringsboten hämtar in cirka en miljon euro årligen i Borgå stads kassa.

Gratis parkering i centrum av staden under tre månader skulle reducera den summan betydligt.

- Just nu arbetar vi på grund av rådande omständigheter med ett gediget sparpaket och i det arbetet funderar vi tvärtom på hur stadens inkomster skulle kunna öka och utgifterna minska, säger von Schoultz.

Dessutom har intäkterna från parkeringen i Borgå minskat på grund av att människor inte för tillfället rör sig i centrum i lika hög grad som under normala förhållanden.

Inkomsterna från parkeringen är med andra ord redan nu reducerade.