Hoppa till huvudinnehåll

HUS fortsätter gradvis med fertilitetsbehandlingar efter coronapaus

Embryon vid en klinik i Lepzig 2011
HUS avbröt fertilitetsbehandlingarna i tillfälligt i mars. Embryon vid en klinik i Lepzig 2011 Bild: EPA/WALTRAUD GRUBITZSCH embryoskop

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS avbröt och ställde in fertilitetsbehandlingar i mars på grund av coronaepidemin, men nu återupptas behandlingarna.

Till en början inleds ovulationsinduktioner och inseminationer samt överföringar av frysta embryon till patienter som inte hör till någon riskgrupp för coronaviruset.

Riskgruppen omfattar till exempel diabetiker eller patienter med blodtryckssjukdom.

– Innan vi kan inleda behandlingarna bedömer vi individuellt för varje patient om det är tryggt att inleda behandlingen. Om patienten under behandlingarna har symptom som tyder på coronavirusinfektion måste vi tyvärr avbryta behandlingen, säger biträdande överläkare Varpu Ranta vid HUS Reproduktionsmedicinska enhet i ett pressmeddelande.

Graviditet ökar enligt nuvarande information inte risken för coronavirusinfektion. Infektionen verkar inte heller vara skadlig med tanke på graviditeten.

HUS kommer att noga följa med de internationella rekommendationerna för fertilitetsbehandlingar och informerar patienter som genomgår behandling om eventuella förändringar.

HUS påpekar också att riktlinjerna kan ändras snabbt.

Läs också