Hoppa till huvudinnehåll

Infektionsöverläkare: Lättare coronarestriktioner ger sannolikt nya sjukdomsfall i Österbotten – men att hålla kvar dem är ingen lösning

Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus.
Vasa stads infektionsöverläkare Heikki Kaukoranta tycker att samhället ska öppnas upp igen, men i lugn takt. Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus. Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle Kaukoranta,Vasa,överläkare

Skolorna öppnar den 14 maj och regeringen kommer sannolikt på måndagen med också andra direktiv om hur coronarestriktionerna lättas. Vasa stads infektionsöverläkare Heikki Kaukoranta tror att vi i och med de här förändringarna igen kommer att få se fler fall av smittade också i Österbotten.

– Ju mera människor är i kontakt med varandra desto större är risken för infektioner. Det är mycket sannolikt att vi efter månadsskiftet får nya fall. Epidemin är inte slut, men att hålla restriktionerna är ingen lösning. Vi köper bara lite mera tid, säger Kaukoranta.

Heikki Kaukoranta tror ändå inte att situationen exploderar fastän man nu går in för att lätta på restriktionerna. Åtminstone inte så länge som man gör det i en lugn takt.

– Om man plötsligt öppnade allt skulle jag förvänta mig att vi skulle få en explosion av nya fall. Men i enlighet med de planer jag hört att regeringen har tror jag att vi har ganska bra möjligheter att få våra resurser inom sjukvården att räcka till.

Det som Heikki Kaukoranta fortfarande ser som stor risk för spridning är större samlingar.

– Folksamlingar är en jättestor risk för spridning.

Trängsel och alkohol risker i restaurangerna

Enligt nuvarande direktiv ska restauranger och caféer hålla stängt till och med den 31 maj. Efter det kan det hända att regeringen tillåter att man åtminstone delvis öppnar restauranger.

Heikki Kaukoranta tror att det kan vara möjligt om man tar säkerheten speciellt i beaktande.

– Om man kan hålla tillräckligt stor distans mellan kunderna och speciellt om man är utomhus tror jag det går att arrangera, men det kan ofta bli ganska stora grupper. Alkoholkonsumtionen är också en sak som gör att man tar onödiga risker. Det kan bli större problem av det också.

Så länge man inte har varken medicin eller vaccin mot coronaviruset är alla restriktioner bara ett sätt att köpa tid. Förr eller senare drabbas samhället ändå av viruset.

Men så länge man kan göra det kontrollerat ger man sjukvården en chans att hinna med, vilket fortfarande är mycket viktigt.

– En viss andel av befolkningen kommer att få viruset oberoende av vad vi gör. Varje månad som vi kan skjuta epidemin framåt gör att vi har bättre möjligheter att sköta patienter så att specialsjukvårdens intensivvårdsmöjligheter räcker bättre till.

– Vi har mindre belastning på testkapaciteten som inte är tillräcklig oberoende av vad regeringen säger. Vi har inte heller tillräckligt stora lager med skyddsmaterial, så de räcker också bättre tills vi får egen produktion eller betydligt större import.

Hålls hemma under semestern

Enligt Kaukoranta kunde restriktionerna också anpassas regionalt så att man skulle ta i beaktande smittosituationen.

– Jag hoppas det, men jag tror inte att regeringen har så bra information om hur läget är i olika delar av landet. Därför skulle jag vilja att landskapet får vidta egna åtgärder.

– Regionförvaltningsverket kan knappast ta ansvar för planeringen, men åtminstone sjukvårdsdistrikten vet vad som gäller på det egna området. Jag skulle gärna se att de tog ett något kraftigare grepp om regeringen bestämmer att man har olika strategier beroende på läget i olika delar av landet.

Kaukoranta tror inte att det är en bra idé att i det här läget öppna gränserna utåt.

Inte heller resandet inom landet är någon lysande idé eftersom till exempel Nyland har ett betydligt värre läge när det gäller coronaviruset än till exempel Österbotten.

– Det är en risk. I Nyland finns fler fall än i övriga Finland. Enligt antikroppstesterna är det bara en jätteliten andel av människor som har antikroppar. Om man är symptomfri och reser från Nyland till andra delar av Finland kan man sprida epidemin till delar av landet som inte har så stora mängder.

Hurudan situation tror du att vi kommer att ha när det gäller corona i Österbotten under hösten och slutet av året?

– Jag tror att vi får fler nya fall och vi får fler nya intensivperioder. Vi har hittills kunnat hålla äldreboendena från att bli drabbade. Om vi kan fortsätta så blir vår belastning inte allt för stor.

– Det kan gå så att coronavirus hör till normala sjukdomar och vi får nya fall kanske i några år framöver. Men jag kan inte säga om vi sedan behöver ha lika kraftiga åtgärder för att begränsa människorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten