Hoppa till huvudinnehåll

Inget åtal mot Helsingforspolisens informationschef Juha Hakola i samband med valfinansiering

Helsingforspolisens informationschef Juha Hakola i polishuset i Böle.
Juha Hakola åtalas inte. Helsingforspolisens informationschef Juha Hakola i polishuset i Böle. Bild: Lehtikuva Juha Hakola,polisen,Helsingfors,informationschef

Polisen misstänkte att Juha Hakola fick över 3 000 euro i valfinansiering av ett företag, som polisen samtidigt gjorde upphandlingar av.

Helsingforspolisens informationschef Juha Hakola åtalas inte i ett fall där han misstänktes för tagande av muta och brott mot tjänsteplikt.

Hakola misstänks ha fått över 3 000 euro i valfinansiering av ett företag, som polisen samtidigt gjorde upphandlingar av. Men åklagaren anser att det inte finns skäl att väcka åtal mot Hakola.

Företaget äger en restaurang som Helsingforspolisen ofta tagit gäster till. Sammanlagt har företaget fakturerat polisen för 8 165 euro.

Det misstänkta brottet har inte skett med uppsåt

Åklagaren motiverar beslutet om åtalseftergift med att Hakola inte känt till kopplingarna. Tagandet av muta är straffbart bara om det sker med uppsåt.

Företaget som äger restaurangen har gett pengar till Hakolas stödförening i flera val. Namnet på företaget och namnet på restaurangen har inget direkt samband och Hakola har uppgett att han inte vetat om att företaget äger restaurangen.

Hakola har bjudit Helsingforspolisens gäster till restaurangen och har sju gånger föreslagit att polisen köper tjänster därifrån. Men det här är inte den enda restaurangen polisen använt.

Inte heller åtal för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet

Åklagaren tog också ställning till om Hakola kan åtalas för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet. Enligt åklagaren är det misstänkta brottet ringa och därför kan Hakola heller inte åtalas för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.

Hakola sitter i stadsfullmäktige i Helsingfors där han representerar Samlingspartiet.

I samma fall misstänktes två personer i ledande ställning i företaget för givande av muta, men åtal väcks inte heller mot dem. Åklagaren motiverar det med att det inte finns bevis för att Hakola kan påverka vilken restaurang polisen väljer. Det sista bidraget till Hakolas stödförening har dessutom betalats ut då Hakola inte längre kunde påverka på upphandlingsbeslutet.

Tillägg klockan 14:57: Meningarna om hur åklagaren har motiverat sitt beslut lades till.

Artikeln är en översättning av Poliisin viestintäjohtajalle ei syytteitä – epäiltiin lahjuksen ottamisesta vaalirahajutussa.