Hoppa till huvudinnehåll

Johannes Thingnes Bø har slagit fast när han avslutar sin skidskyttekarriär: "Som 33-åring är det på tiden att livet består av annat än toppidrott"

I VM i Anterselva 2020 knep Johannes Thingnes Bø tre guld och tre silver.
I VM i Anterselva 2020 knep Johannes Thingnes Bø tre guld och tre silver. I VM i Anterselva 2020 knep Johannes Thingnes Bø tre guld och tre silver. Bild: Rex Features / All Over Press Johannes Bø

Norrmannen Johannes Thingnes Bø har vunnit herrarnas skidskyttevärldscup de två senaste åren. Det kan blir sex segrar till innan han avslutar karriären. Bø meddelar nämligen till norska TV2 att han tackar för sig efter säsongen 2025–26.

Under 2010-talet har Martin Fourcade mer eller mindre prenumererat på världscupsegern. Fransmannen, som avslutade karriären för ett par månader sedan, var nämligen etta i sammandraget i sju raka säsonger, från 2011–12 till 2017–18.

Säsongen 2018–19 bröt Johannes Thingnes Bø sviten genom att vinna världscupen i överlägsen stil. Fourcade var nära att avsluta med en åttonde världscupseger, men Bø var etta även säsongen 2019–20.

Segermarginalen var minimal, 913 poäng mot Fourcades 911.

Ett par månader efter att Fourcade lagt geväret på hyllan meddelar Bø i en intervju med norska TV2 att han redan ser slutet på sin karriär.

– Jag tävlar till 2026, sedan är det slut. Jag tror att åren kommer att gå fort eftersom min motivation blir bara starkare och starkare.

Vinter-OS i Milano 2026

Det blir två OS till för norrmannen. I februari 2022 tävlas det i Kinas huvudstad Peking och fyra år senare i Milano.

– Jag tror att OS i Italien 2026 blir fantastiskt. Där sätter jag punkt. Det är inte aktuellt att lägga av före det. Det blir en naturlig tidpunkt att avsluta karriären, jag fyller då 33 år, säger Bø till TV2.

För Bø, som fyller 27 år om ett par veckor, återstår alltså sex säsonger.

– Jag tror att det som 33-åring är på tiden att livet består av annat än toppidrott.

Läs också