Hoppa till huvudinnehåll

Meteorologens sällsynta besked: April månad hade normalt väder

Videkvistar mot en vita moln på blå himmel.
Våren har fortskridit i långsam takt i april, enligt Meteorologiska institutet. Videkvistar mot en vita moln på blå himmel. Bild: Nella Nuora / Yle vide,pussy willow,påsk,vår,mars,Soligt väder

Det är länge sedan Meteorologiska institutet gett en månadsrapport som talar om normalt väder. Det är fallet med april månad. Åtminstone temperaturmässigt låg månaden nära det vanliga.

Rapporten om aprilvädret kräver en andra genomläsning innan det riktigt sjunker in: Vad vädret beträffar var april en rätt ordinär månad. Så står det faktiskt.

Visserligen var det aningen varmare än i snitt vid kusterna i söder och väster och ställvis aningen kallare än genomsnittet i norr.

Men en snabb blick tillbaka på Meteorologiska institutets senaste månadsrapporter bekräftar det unika. Än har det varit rekordartat milt, än ovanligt svalt, ibland blötare än någonsin, tidvis ovanligt torrt.

Mellan minus 27 och plus 17 grader

April 2020 hade alltså normal medeltemperatur i största delen av landet. I Helsingfors pendlade dygnets medeltemperatur mellan +3 och +10 grader, i Vasa mellan -1 och +6.

Månadens högsta temperatur, 17,5 grader, uppmättes den 7 april i Hattula. Månadens köldrekord sattes den 5 april i Sodankylä: -27,2 grader.

Sydkusten fick mera sol än det genomsnittliga och resten av landet fick mindre sol. Västkusten fick lite mer regn är normalt och i övriga landet var det lite torrare.

Men trots det här talar meteorologerna alltså om normalväder.

Hoppa över Twitterpostning

I norra Finland var april trots allt inte helt normal, för där har man fortsättningsvis rekordmycket snö. I delar av mellersta Lappland är snötäcket över en meter tjockt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes