Hoppa till huvudinnehåll

Omstarten av NHL allt mer komplicerad – Kanadas premiärminister påminner om att karantänreglerna också gäller ishockeyspelare

Kanadas premiärminister "tekar" i Montreal Canadiens-tröja.
Justin Trudeau (till höger i bild) är ett stort fan av Montreal Canadiens. Kanadas premiärminister "tekar" i Montreal Canadiens-tröja. Bild: AOP Justin Trudeau,NHL,Montreal Canadiens

NHL-säsongen har varit avbruten sen den 12 mars men ligans ledning när fortfarande förhoppningar om att fullfölja spelåret. Vägen att återuppta säsongen är emellertid lång och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har lagt till ett nytt hinder.

Enligt Trudeau kommer NHL-spelare som anländer till Kanada från andra länder att hamna i karantän i två veckor innan de kan ansluta sig till sina respektive klubbar och träna med sina lagkamrater.

– Ett strikt minimikrav är att alla som anländer följer karantänreglerna oerhört strikt, säger Trudeau.

Många NHL-spelare vistas i sina hemländer under coronapausen. Bland andra de flesta finländska spelarna.

Det innebär att klubbarna borde kalla tillbaka sina spelare så småningom ifall man ska starta om säsongen i sommar. De mest optimistiska prognoserna utgår från att det arrangeras träningsläger i slutet av maj och matcher i juni.

Bristen på coronatester kan sätta käppar i hjulet

En förutsättning för att kunna sparka i gång NHL igen är att spelarna och alla aktörer inom klubbarna testas för corona regelbundet. Också det kan bli en stötesten medger NHL:s vice vd Bill Daly.

– Vi kommer inte att utföra tester om kapaciteten är otillräcklig i samhället i övrigt. Vi kommer inte att testa symtomfria spelare om människor med symtom inte har tillgång till tester. Det gör vi helt enkelt inte, säger Daly.

Källa: Reuters