Hoppa till huvudinnehåll

Polens presidentval blir inte någon tuff kamp mellan jämbördiga kandidater – "Skjut upp valet", säger oppositionen

Polens president Andrzej Duda talar i polsk TV.
Polens nuvarande president får mycket tid att framträda på den statsstyrda tv:n under pågående coronakris. Polens president Andrzej Duda talar i polsk TV. Bild: All Over Press Andrzej Duda,Polen,Polens president,Warszawa,presidentval,Kampanj för presidentval

På söndag ordnas det presidentval i Polen, ett val som genomförs enbart med poströster. Stor favorit är den starkt religiöse sittande presidenten Andrzej Duda. Oppositionen vill skjuta upp valet.

- Så länge som jag är Polens president är det omöjligt för kommersialiseringen och privatiseringen av hälsovården att öka, lovade president Andrzej Duda under ett tv-sänt valevenemang förra veckan.

Sedan skrev han under en deklaration om att han som president aldrig kommer att signera en lag som tillåter att hälsovården privatiseras.

En postlåda vid landsvägen i Pedzewo i Polen.
Polen har infört poströstning i presidentvalet på grund av coronaepidemin. En postlåda vid landsvägen i Pedzewo i Polen. Bild: All Over Press Polen,presidentval,coronavirus,Pędzewo,Kujavien-Pommerns vojvodskap

Duda har tappat sin säkra seger i första omgången

I en månad har president Andrzej Dudas stöd i presidentvalets första omgång enligt opinionsundersökningarna legat mellan 52 procent och 65 procent.

I den senaste, IBRiS undersökning som publicerades före valborgshelgen, låg han marginellt under 50 procent. Eftersom över hälften av väljarna säger att de absolut inte kommer att delta i valet betyder det antagligen ändå att Duda klarar 50 procents tröskeln redan på söndag.

Här är huvudkandidaternas stöd enligt IBRiS:

Andrzej Duda, president (oberoende/Lag och rättvisa) 49,7 procent
Władysław Kosiniak-Kamysz (Polska folkpartiet) 14,1 procent
Szymon Hołownia (oberoende) 9,2 procent
Małgorzata Kidawa-Błońska (Medborgarplattformen) 6,7 procent
Robert Biedroń (Vänsteralliansen) 6,1 procent
Krzysztof Bosak (Frihet och självständighet) 5,0 procent

Det här är ett exempel på hur Dudas parti, det styrande Lag och rättvisa, utnyttjar sin kontroll över Polens public servicebolag för att hjälpa presidenten.

Det sista halmstrået – valet kan vara olagligt

På grund av coronarestriktionerna går det dessutom inte att föra en normal valkampanj. Att debattera med presidenten i en situation där 600 personer har dött av ett mystiskt virus anses inte vara lämpligt.

Donald Tusk, Europeiska rådets tidigare ordförande, uppmanar polackerna att inte rösta.

- Grundläggande mänsklig anständighet gör att vi inte kan delta, säger han.

Europeiska rådets ordförande, polacken Donald Tusk på EU-toppmöte i Bryssel i mars 2017.
Donald Tusk är idag ledare för det centerkonservativa EPP som är den största politiska gruppen i Europaparlamentet. Europeiska rådets ordförande, polacken Donald Tusk på EU-toppmöte i Bryssel i mars 2017. Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ Donald Tusk,Europeiska unionen

Det största oppositionspartiet Medborgarplattformens ledare Borys Budka är inne på samma linje.

- Först i maj om ett år klarar den statliga valkommissionen av att ordna ett val som är hemligt, jämlikt, allmänt och som garanterar alla väljares säkerhet.

Borys Budka är Medborgarplattformens, Polens största oppositionspartis ordförande.
Borys Budka valdes till Medborgarplattformens ordförande i januari i år. Borys Budka är Medborgarplattformens, Polens största oppositionspartis ordförande. Bild: Credit: SOPA Images Limited / Alamy Stock Photo Medborgarplattformen,Polen,presidentval,Kampanj för presidentval,Borys Budka

Motståndarna till att valet ordnas har ännu ett sista halmstrå - det är inte säkert att det är lagligt att ordna ett val med poströstning som enda alternativ.

- Regeringen drev igenom den nya vallagen i Sejmen, men senaten har inte godkänt den, säger statsvetaren Marcin Zaborowski i en intervju för Euronews. Senaten kan ännu förkasta lagen.

Oppositionen har majoritet i senaten, men oppositionen är splittrad i flera partier med olika agendor och politiska ideologier.

Dessutom har Polens regering stark politisk kontroll över rättssystemet och väntas kunna utnyttja det för att ändå ordna valet.

Det är alltså mycket möjligt att regeringspartiet Lag och rättvisa kan trixa med hur lagarna tolkas så att det går att genomföra ett orättvist presidentval oberoende av vad senaten anser om det.

Vi föreslår att säkra val ordnas den 16 maj― Borys Budka

Senast i onsdags kritiserade EU-kommissionen Polen för de nya disciplinära åtgärder som har införts för att bestraffa domare som begår fel.

På valborgsmässoafton utnämnde dessutom president Duda en av sina partikamrater till ny tillförordnad chef i Högsta domstolen.

Å andra sidan stöder bara 25 procent av väljarna enligt en färsk opinionsundersökning att valet ordnas på söndag. Också inom Lag och rättvisa finns personer som vill skjuta upp valet.

Samarbete mellan regering och opposition – det otänkbara kan bli tänkbart

Enligt den polska vallagen får val skjutas upp endast om det råder nödläge i landet, det vill säga att undantagstillstånd har utropats.

Coronakrisen har inte fått regeringen att utropa något undantagstillstånd, och att göra det i det här skedet är inte i sig trovärdigt.

Men om regeringen väljer att följa senaten kan det vara det enda sättet att gå vidare.

Det är alltså i princip möjligt att Polens regering utropar undantagstillstånd för bara några dagar för att få den juridiska rätten att skjuta upp presidentvalet.

Gryning över staden Katowice i stenkolsbältet i södra Polen en disig morgon.
Det gryr för trixande av lagen hur regeringen än väljer att göra - ordna valet nu eller skjuta upp det? Bilden är tagen i Katowice i södra Polen. Gryning över staden Katowice i stenkolsbältet i södra Polen en disig morgon. Bild: Gustaf Antell Polen,Katowice,kolkraftverk,Gryning,Miljö och natur,klimatförändring,klimatmöten

Paradoxalt nog skulle ett sådant arrangemang följaktligen få oppositionens stöd i ett Polen där regeringen och oppositionen annars nästan aldrig har något gott att säga om den andra sidan.

Det skulle också, lika paradoxalt, tysta den internationella kritiken mot att landet ordnar presidentval under nuvarande former.