Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Finland inte längre lika viktigt mål för rysk strategisk kommunikation

Georgij Alafuzoff 2012.
Konteramiral i avsked Georgij Alafuzoff ansvarade för rapporten. Bilden är från 2012 då han var Försvarsmaktens underrättelsechef. Georgij Alafuzoff 2012. Bild: Lehtikuva Georgij Alafuzoff

Ryssland ser inte Finland som en inflytelserik EU-medlemsstat. Det visar en rapport som statsrådets kansli beställt. Därför är Finland inte heller ett särskilt europeiskt mål för Rysslands strategiska kommunikation, utan endast en god granne.

Därmed har Rysslands strategiska tänkande förändrats avsevärt sedan Sovjetunionen föll.

Rapporten Govorit Moskva – Moskva talar belyser Rysslands strategiska kommunikation. Statsrådets kansli beställde rapporten i februari 2019 av konsultbolaget Eurofacts.

Presidentträffarna har central roll

På en allmän nivå kan man konstatera att Finland inte alls väcker lika stora känslor i Rysslands strategi som finländska medier ibland låter förstå, konstaterar rapporten. Därför måste Finland arbeta för att bli hörd och förstådd i Moskva.

Det mest centrala för relationen är träffarna mellan Finlands och Rysslands presidenter.

Sauli Niinistö och Vladimir Putin diskuterar under en promenad vid Gullranda.
Sauli Niinistö och Vladimir Putin diskuterar under en promenad vid Gullranda 2016. Sauli Niinistö och Vladimir Putin diskuterar under en promenad vid Gullranda. Bild: EPA/MAURI RATILAINEN Sauli Niinistö,Vladimir Putin

President Sauli Niinistö har småningom tagit en större roll som ledare för utrikespolitiken, vilket gör honom till en viktig kugge i hjulet, konstaterar rapporten.

– Den finländska dialogen verkar ha fått respekt både i Ryssland och EU, uppskattar rapporten.

Natomedlemskap en het potatis

Finlands medlemskap i EU är etablerat i ryska kretsar, men ett eventuellt Natomedlemskap skulle ändra Finlands ställning i förhållande till Ryssland.

Enligt Ryssland är det Finlands rätt att fatta ett beslut om medlemskap, men varnar samtidigt Finland på förhand om de negativa följder ett Natomedlemskap skulle ha för relationerna.

– Det här är ett av de viktigaste strategiska budskapen, som sällan kommer fram, konstaterar rapportskrivarna.

Rekommendationer för att främja kommunikationen

Rapportens författare listar till slut olika rekommendationer för att förstärka kommunikationen mellan Ryssland, Finland och EU.

Enligt utredningen bör S:t Petersburg beaktas i högre grad i det finländska strategiska tänkandet.

Dessutom bör de finländska mediernas resurser för utlandsrapportering ökas avsevärt. En egen finländsk tolkning är a och o, konstaterar författarna.

Rapporten vill att forskningen kring kommunikationen fortsätter och föreslår till slut att Finland organiserar ett högkvalitativ internationellt seminarium om säkerheten i Europa.

Ansvarig ledare för utredningen var konteramiral i avsked Georgij Alafuzoff. Övriga författare var bland annat politices doktor Anders Blom och brigadgeneral Juha Pyykönen.

Läs också