Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen har avslutat förhandlingarna – presskonferens om hur coronarestriktionerna kan lättas klockan 19.30

Statsminister Sanna Marin står framför journalisternas mikrofoner på Ständerhusets trappa och i bakgrunden syns Mika Salminen från THL.
Statsminister Sanna Marin (SDP) sa inför förhandlingarna att diskussionerna är livliga. I bakgrunden anländer Mika Salminen från THL till Ständerhuset i Helsingfors. Statsminister Sanna Marin står framför journalisternas mikrofoner på Ständerhusets trappa och i bakgrunden syns Mika Salminen från THL. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,Mika Salminen,coronavirus,Ständerhuset

Regeringen har diskuterat coronarestriktioner i Ständerhuset i Helsingfors under hela måndagen. Nu har förhandlingarna avslutats och en presskonferens utlovas cirka klockan 19.30.

Alla ministrar har ännu inte lämnat Ständerhuset. De flesta ministrar som lämnat Ständerhuset var inte ivriga med att kommentera förhandlingarna för pressen.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) sade ändå att förhandlingarna avslutats och att "kvintetten" håller info i kväll.

Med kvintetten menas statsminister Sanna Marin (SDP), finansminister Katri Kulmuni (C), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) och undervisningsminister Li Andersson (VF).

– Situationen är fortfarande känslig och virusläget är inte löst. Man måste vara försiktig. Vi har hört experter i två dagar och gått igenom alla restriktioner, sade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) då han lämnade Ständerhuset.

Blev det några detaljbeslut eller mer allmänna, frågade en journalist utanför Ständerhuset av Thomas Blomqvist, ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet (SFP).

– Mera nog på allmän nivå. Nog finns det förstås en del detaljer, men de kommer senare.

Enligt källor till tidningen Maaseudun Tulevaisuus kommer regeringen meddela om följande åtgärder:

  • Restauranger öppnar gradvis från och med 1.6.
  • Sammankomster med 50 personer tillåts.
  • Sportevenemang hålls utomhus utan publik.
  • Museum öppnar.

Svåra förhandlingar

Regeringen återupptog förhandlingarna om hur Finland kan börja lätta på restriktionerna vid tiotiden på måndagen. Förhandlingarna fortgick hela dagen. De inleddes på söndagen och pågick långt in på kvällen.

– Förhandlingarna är mycket omfattande och därför drar de ut på tiden, löd statsminister Sanna Marins (SDP) förklaring när hon på måndagsförmiddagen stegade upp för trapporna till Ständerhuset.

På måndagsförmiddagen sa statsminister Marin att det långa mötet inte hade att göra med oenighet mellan partierna.

– Det finns ingen särskild konstellation mellan partierna, svarade hon på en fråga.

– Det är omfattande och stora frågor som det tar tid att gå igenom. Våra diskussioner har varit livliga och grundliga, sa statsminister Marin.

"Det handlar om en noggrann balansgång"

De andra ministrar som uttalade sig inför måndagens förhandlingar gav samma bild av förhandlingsläget som statsministern.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sa att regeringen måste vara noggrann.

– Å ena sidan är vi i det goda läget att vi kan börja lätta på restriktioner, å andra sidan måste vi beakta balansgången. Det kräver mycket diskussion och det gör förhandlingarna utdragna, sa Henriksson.

Bland annat det här väntas regeringen ge besked om:

Regeringen utgår i diskussionerna från riktlinjerna i en rapport från Martti Hetemäkis så kallade exit-arbetsgrupp. Rapporten är tillsvidare sekretessbelagd, men några av de frågor som regeringen diskuterar är följande:

När öppnar gymnasier och yrkesskolor igen? Regeringen funderar på om andra stadiets lokaler också kan öppna ännu före sommarlovet, likt grundskolorna.

Kan man öppna offentliga utrymmen, till exempel bibliotek? Speciellt att öppna biblioteken har brett stöd från höger till vänster bland politikerna.

När får över tio personer igen samlas? Det att sammankomster begränsas till högst tio personer har satt stopp för bland annat läger- och idrottsverksamhet för ungdomar. Men finns det tillräckligt trängande sociala behov att lösa upp förbudet?

När får man resa fritt över landsgränserna igen? Gränserna hålls troligen stängda också efter den 13 maj. En viss press finns ändå på att tillåta arbetsresor till och från Estland.

När får man resa omkring i landet med gott samvete? Nu är rekommendationen att undvika resande helt och hållet. Om Institutet för hälsa och välfärd THL:s statistik visar att detta inte har någon större betydelse kan regeringen upphäva rekommendationen på måndag.

När får vi gå på kafé igen? Kaféer och restauranglokaler är stängda ända tills den 31 maj. Beslut om det här fattas knappast under söndagen.

När får barn, barnbarn och barnbarnsbarn träffa de äldsta igen? Tyvärr kan det nog ta en tid till dess. Regeringen är mycket försiktig när det gäller skyddande av riskgrupper. Samtidigt är det här en av de svåraste frågorna i Ständerhuset där förhandlingarna förs – den mänskliga tragedin väger också tungt när man tar beslut.

Regeringen har utlovat en presskonferens när förhandlingarna är slutförda. Såväl statsministern som flera andra ministrar sa före dagens möte att man hoppas bli klara i dag måndag.