Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen: I juni kan idrottstävlingar och -serier ordnas med hjälp av specialarrangemang

Katri Kulmuni rapporterar om regeringens förhandlingar.
Finansminister Katri Kulmuni rapporterade om regeringens förhandlingar. Katri Kulmuni rapporterar om regeringens förhandlingar. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva Katri Kulmuni

Regeringen har förhandlat klart och kommit med nya besked beträffande coronarestriktioner i Finland. Ett nytt besked, som har betydelse för idrottsrörelsen, är att sammankomster för upp till 50 personer tillåts från och med den 1 juni.

Restriktionen om högst tio personer per sammankomst står fast till slutet av maj och tidigare har regeringen bestämt att det tidigast i augusti kan bli aktuellt med publiktillställningar för över 500 personer.

Det nya beskedet är alltså att sammankomster för upp till 50 personer tillåts från och med juni. I praktiken öppnar beslutet upp för gemensamma träningar och att matcher kan spelas utan publik.

Besked från regeringen

  • Fritidsanläggningar utomhus öppnas från och med den 14 maj med iakttagande av begränsningarna av sammankomster.
  • Idrottstävlingar och idrottsserier kan ordnas från och med den 1 juni med specialarrangemang.
  • Stora offentliga tillställningar med över 500 deltagare är enligt regeringens riktlinjer förbjudna till och med den 31 juli 2020.
  • Sammankomster behöver fortsatt begränsas. Utifrån en epidemiologisk bedömning är det möjligt att lätta på begränsningarna av sammankomster från nuvarande tio personer till högst femtio personer från och med den 1 juni tills vidare. En ny bedömning görs före utgången av juni.
  • Begränsningen på femtio personer gäller också (som en rekommendationsbaserad anvisning) den privata och den tredje sektorns tillställningar, kulturevenemang, hobbyevenemang, idrottsevenemang och religiösa tillställningar.

Källa: Statsrådets webbplats

I Finland väntar framför allt bobolls- och fotbollsligorna på att kunna köra igång. Regeringens måndagsbesked innebär att lagen åtminstone kan träna tillsammans från och med den 1 juni.

Fotbollsligans vd Timo Marjamaa säger till STT regeringens besked inte är överraskande.

– Den första tolkningen är att hela lag kan träna tillsammans.

Marjamaa vill vänta med sina slutsatser.

– Vi börjar utreda vad detta i praktiken betyder och ber om preciseringar.