Hoppa till huvudinnehåll

Så här påverkades Österbotten av coronaviruset 4.5-10.5

Vårdare i skyddsutrustning tar hand om en patient som ligger i en sjukhussäng.
Vårdare i skyddsutrustning tar hand om en patient som ligger i en sjukhussäng. Bild: Roni Lehti/Lehtikuva coronavirus,sjukhus

Corona-situationen förändras i mycket snabb takt. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

10.5: Ett nytt fall i Vasa sjukvårdsdistrikt, två inom Soite

Det totala antalet bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu 59. Totalt har 1594 prov tagits.

Vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten meddelar att två nya fall av smitta har bekräftats. Totala antalet fall är 19.

8.5: Inga nya fall inom Soite

Fortfarande 17 bekräftade fall inom Soite. Ingen coronapatient behöver i nuläget avdelningsvård.

Från Soites sida meddelar man också att THL:s statistik över utförda test inte stämmer vad gäller Mellersta Österbotten. Enligt THL:s siffror utför Soite 883,5 test per 100 000 invånare.

Men enligt Soite ligger man kring 1400 test per 100 000 invånare. Det ska röra sig om ett tekniskt fel på THL:s sidor som utreds som bäst.

8.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade fall är fortfarande 58. Antalet tagna prov är 1560 (7.5: 1536).

Ännu några detaljer ska lösas innan skolan kan sätta igång igen

Om en vecka ska landets skolor vara igång igen och det är mycket som ska ordnas före det. Anna Kurtén åkte ut till Gerby skola i Vasa för att träffa rektor Fredrik Sundell och höra hur man där i den trångbodda skolan förbereder sig för att igen ta emot elever.

Man i grå tröja står utanför gul byggnad.
Rektor Thomas Sundell. Man i grå tröja står utanför gul byggnad. Bild: Yle/ Anna Kurtén Vasa,thomas sundell

Skolan redo för nystart – men eleverna är inte lika övertygade

Social distans, skolskjutsar och lunchservering har vållat huvudbry för skolorna inför nästa veckas öppning. Men pusselbitarna verkar falla på plats, så de två sista veckorna ska kunna genomföras enligt gällande begränsningar.

Högstadieeleverna Ben Haga, Alex Nyberg och Joar Holmqvist står med sina cyklar.
Nästa vecka blir det tidigare väckning, men fint att återse skolkamraterna, säger sjundeklassarna Ben Haga, Alex Nyberg och Joar Holmqvist som går i Oxhamns skola i Jakobstad. Högstadieeleverna Ben Haga, Alex Nyberg och Joar Holmqvist står med sina cyklar. Bild: Mårten Wallendahl / Yle ungdomar,högstadium,Jakobstad

Kan mitt barn fortsätta få distansundervisning när skolorna öppnar?

En del föräldrar har varit oroliga över att barnen ska tillbaka till skolan nästa vecka. Distansundervisning kan kännas lockande, men hemundervisning är inte ett tillfälligt alternativ, påpekar juristen Thomas Sundell.

Jurist på Regionförvaltningsverket i Vasa står framför stort ämbetshus i flera våningar. Det är snö på marken.
Jurist Thomas Sundell. Jurist på Regionförvaltningsverket i Vasa står framför stort ämbetshus i flera våningar. Det är snö på marken. Bild: Alexander Uggla / Yle energidrycker,thomas sundell

Torsdag 7.5: Lungt inom Soite

På Soites webbsida kan man läsa att läget är oförändrat antalet fall coronasmittade. Man har fortfarande 17 fall. Ingen av de insjuknade får avdelningsvård.

Coronavirustester tas med låg tröskel vid coronavirussymptom.

Torsdag 7.5: Läget oförändrat inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Inga nya coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt sedan onsdagen.

Antalet smittade är alltså fortfarande 58.
Totala antalet tagna prov: 1536.

47 personer har tillfrisknat.

Torsdag 7.5: Nu kan sommarens läger ordnas - men begränsningar utmanar

Verksamheten i kyrkor och församlingshem har varit på sparlåga i flera veckor, men kan sakta öppnas upp då restriktionerna för folksamlingar luckras upp. På torsdag morgon samlar biskopen kyrkoherdarna i Borgå stift för att informera hur verksamheten kan genomföras enligt regeringens rekommendationer.

En bild på ett klädstreck som är upphängt mellan två tallar. På strecket hänger handdukar i olika färger och en del är randiga.
En bild på ett klädstreck som är upphängt mellan två tallar. På strecket hänger handdukar i olika färger och en del är randiga. Bild: Anna Björkqvist/Yle handduk,sommar,sommarläger,barn (familjemedlemmar),läger,Barn och ungdom,badstränder,Västnyland,Samfundet Folkhälsan,breidablick Hangö

38-åriga Heidi Svartsjö minns “laman” i sin barndom: “Ingen sa något rakt ut men plötsligt var pappa hemma på dagarna”

Heidi Svartsjö gick i lågstadiet när Finland gick in i recession i början av 1990-talet. Plötsligt var pappan som körde lastbil hemma på dagarna, men ingen sa varför. I dag är Svartsjö själv förälder och inser vikten av att tala med sina barn om coronakrisen.

Kvinna utanför höghus.
Heidi Svartsjö utanför det hus där hon bodde som barn. Kvinna utanför höghus. Bild: Yle / Anna Kurtén 1990-talet,heidi svartsjö

Onsdag 6.5: Sänkt beredskap på VCS trots lättare restriktioner

Vasa centralsjukhus har sänkt beredskapsläget på grund av det lugna coronaläget. Att det här sker samtidigt som coronarestriktionerna börjar lättas upp oroar inte tf chefsöverläkare Peter Nieminen desto mer.

Onsdag 6.5: Inga nya fall inom Soite

Inga nya fall av coronaviruset har konstaterats inom vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten. Det betyder att antalet konstaterade fall är kvar på 17 stycken.

Soite meddelar att situationen är lugn i området och att beredskapen fortsätter enligt planerna.

Det är också fortsatt lugnt på coronalinjen och på infektionsavdelningen.

Soite fortsätter ha låg tröskel för att testa personer med coronasymptom.

Onsdag 6.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade coronavirusfall inom Vasa sjukvårdsdistrikt ligger kvar på 58 stycken, inga nya fall har konstaterats heller under det senaste dygnet.

Totala antalet tagna prov är nu uppe i 1 508.

Tisdag 5.5: Inga nya fall inom Soite

Soite meddelar att inga nya fall av coronasmitta har konstaterats inom området under senaste dygnet. Antalet diagnostiserade är alltså fortfarande 17 stycken. Ingen av dem behöver sjukhusvård och alla smittkedjor är spårade.

Soite meddelar också att besöksförbuden gäller fortfarande på alla vårdinrättningar.

Tisdag 5.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Inte heller på tisdagen hade Vasa sjukvårdsdistrikt något nytt fall av corona att meddela om. Antalet bekräftade fall ligger kvar på 58 stycken. Totalt har 1 469 prover tagits.

Måndag 4.5: VCS sänker sin beredskap – sänks från full till höjd

På grund av det lugna coronaläget inom Vasa sjukvårdsdistrikts område sänker centralsjukhuset sitt beredskapsläge från full till höjd. Förändringen trädde i kraft på måndagen.

De kriterier som fastställts för full beredskap uppfylls inte längre. Det betyder att en rad förändringar sker på sjukhuset.

Måndag 4.5: Ett nytt fall inom Soite – första på dryga två veckor

Ett nytt fall av coronasmitta har konstaterats inom Soites område. Sammanlagt finns det 17 fall av covid-19.

För tillfället behöver ingen av de smittade sjukhusvård. Alla smittokedjor har spårats och de berörda har kontaktats.

Måndag 4.5: Lugnt inom Vasa stad som har flest fall av covid-19

Vasa stads infektionsöverläkare Heikki Kaukoranta berättar att de tio personer som har testat positivt för coronaviruset under de senaste två veckorna mår förhållandevis bra.

– De är alla mellan 20 och 40 år och de kan alla vara hemma, ingen av dem får sjukhusvård.

Kaukoranta berättar också att smittkedjorna hos de senaste fallen är kända. Av de 43 Vasabor som testat positivt för corona är det fortfarande mellan fyra och fem personer som man inte vet var de har blivit smittade.

Det är också klarlagt var den beväring vid Kajanalands brigad som testade positivt för corona förra veckan har blivit smittad.

Måndag 4.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

För fjärde dagen i rad har inga nya fall av covid-19 konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Det totala antalet ligger fortfarande på 58 stycken.

Antalet tillfrisknade är 38 (uppdateras på torsdagar). Av de som fortfarande är sjuka vårdas en del på intensiven. Sammanlagt har 1 430 prover tagits.

Måndag 4.5: Följ vårdens vardag i coronatider: "En patient får tyngre att andas och sätts i respirator"

En  kvinna i läkarkläder i en vit korridor
En kvinna i läkarkläder i en vit korridor Bild: Malin Solstrand läkare,skyddsutrustning,malin solstrand

Sjukskötare Malin Solstrand jobbar på Vasa centralsjukhus intensivvårdsavdelning. Ett utdrag ur bloggen:

Ett traumalarm kommer från akuten. Vi gör i ordning för att ta emot patienten. Samtidigt får en annan patient tyngre och tyngre med andningen. Vår anestesiläkare rings in och patienten intuberas för att stödja lungorna och andningen. Vid intubering förs en plasttub ner i luftvägarna och kopplas till en respirator.

Läs mer om Malins och andra vårdares vardag i bloggen.