Hoppa till huvudinnehåll

Åbokrögare skeptisk till lättade restriktioner: "Hur ska man hålla koll på kunderna?"

Aura å i Åbo.
Ilkka Joukanen driver bland annat en av restaurangerna som ligger i Aura å. Han är skeptisk till om de lättnader i corona-restriktionerna som regeringen berättade om på måndagen kommer att fungera. Aura å i Åbo. Åbo,Aura å

Regeringens beslut att lätta på de restriktioner som införts för att bromsa coronaepidemin får både ris och ros av krögare.

- Det gick nu inte riktigt som på Strömsö, suckar Ilkka Joukanen som driver flera restauranger i Åbo.

Även om det fortfarande är öppet hur lagstiftningen kring restaurangerna kommer att se ut så står det redan nu klart att det kommer att lagstiftas om begränsningar i såväl kundplatser som öppettider.

Ilkka Joukanen tycker att det är problematiskt eftersom lönsamheten i branschen redan nu är dålig, och begränsningar i kundplatser och öppettiderna försämrar lönsamheten ytterligare.

Med den långa erfarenhet i branschen som Joukanen har, ser han att det kan bli svårt att få restauranggästerna att hålla avstånd, speciellt när timmen blir sen.

- Det enda man kan tänka sig är att ta hälften eller en tredjedel av borden bort. Men folk som står i baren eller går omkring, hur ska man kunna hålla koll på dom? frågar sig Joukanen.

Ett ökat antal ordningsvakter som håller koll på avstånden mellan kunderna kunde vara en del av lösningen, men det i kombination med ett minskat antal kundplatser försämrar naturligtvis lönsamheten ytterligare.

Joukanen väntar nu, som de flesta andra krögare, på närmare direktiv från statsmakten och senare regionförvaltningsverkets håll. Han säger också att många krögare troligen överväger om det alls lönar sig öppna.

- Många måste säkert tänka om de överhuvudtaget kan öppna så länge de här restriktionerna är i kraft, säger Joukanen.

Artikeln baserar sig på en intervju som Anders Helenius gjorde med Ilkka Joukanen i Yle Åbolands morgonsändning tisdagen den 5 maj.