Hoppa till huvudinnehåll

Coronatrötta belgier fyllde textilaffärerna – stor efterfrågan på material för att tillverka munskydd

Brysselbon Mehdi har kommit för att köpa tyg för att kunna tillverka munskydd till sig och sin familj. Mehdi står med en hög tyger i sin hand på gatan utanför textilaffären gröna hunden. Han har ett svart munskydd.
Mehdi har som många andra Brysselbor kommit för att köpa tyg för munskydd. Brysselbon Mehdi har kommit för att köpa tyg för att kunna tillverka munskydd till sig och sin familj. Mehdi står med en hög tyger i sin hand på gatan utanför textilaffären gröna hunden. Han har ett svart munskydd. Bild: Rikhard Husu Bryssel,Belgien,Munskydd

Från och med måndagen är det obligatoriskt med munskydd i kollektivtrafiken i Belgien. För att människor ska ha möjlighet att tillverka egna munskydd fick textilaffärerna i Belgien öppna för kunder under måndagen, en vecka före övriga affärer.

Bryssel

Kön ringlar lång utanför textilaffären Gröna hunden i Bryssel. Det är många som kommit för att köpa textilier efter en nedstängning på närmare två månader.

Läraren Margot har kommit för att köpa material för att tillverka munskydd. Skydden är nödvändiga för att hon ska kunna återvända till sina arbetsplats.

Medan hon köar utanför affären reflekterar hon över undantagstillståndet i Belgien som nu gradvis börjar luckras upp.

– En del av mig säger att man borde stoppa nedstängningen eftersom folk börjar vara på gränsen till vad de klarar av. Jag tänker speciellt på mina elever. En annan del av mig anser att vi måste vara väldigt försiktiga för att inte riskera något.

Läraren Margot köar utanför textilaffären i Bryssel. Hon ska köpa munskydd som hon behöver på jobbet.
Läraren Margot ska köpa material för ett munskydd. Läraren Margot köar utanför textilaffären i Bryssel. Hon ska köpa munskydd som hon behöver på jobbet. Bild: Rikhard Husu Belgien,Bryssel

Företagen hårt prövade

Företagaren Guy François ser för sin del fram emot att välkomna kunder till sin affär igen efter nedstängningen.

Endast ett begränsat antal människor släpps in i affären samtidigt och man måste följa speciella rutter för att undvika kontakt med varandra. Kunderna har högst en halv timme på sig att göra sina uppköp.

– Det är helt rimligt. Jag tror att kunderna kommer att hålla sig till det viktigaste på inköpslistan.

Företagaren Guy Francois inventerar tyger i sin affär i Bryssel.
Guy François textilföretag sysselsätter åtta personer. Företagaren Guy Francois inventerar tyger i sin affär i Bryssel. Bild: Rikhard Husu Belgien

François räknar med att kunderna i första hand kommer för att köpa tyger för munskydd. Men han räknar också med att många kommer att köpa material för möblering samt tyger för att göra kläder.

François berättar att företaget förlorat ungefär en tredjedel av sina intäkter under nedstängningen. Möjligheten att betjäna kunderna på nätet har dämpat den ekonomiska smällen.

– Vi har varit väldigt upptagna med vår webbplats där aktiviteten varit större än normalt.

Kunderna får följa en särskild rutt i affären för att undvika kontakt med varandra.
Kunderna följer en särskild rutt för att undvika kontakt med varandra. Kunderna får följa en särskild rutt i affären för att undvika kontakt med varandra. Bild: Susanna Turunen Belgien
Kassan i affären har försetts med ett plastskydd.
Ett plastskydd har inrättats vid kassan. Kassan i affären har försetts med ett plastskydd. Bild: Susanna Turunen Belgien

Beslutet att trappa ned delar åsikter

Beslutet att öppna textilaffärerna är ett led i den nedtrappning av restriktioner som kommer att äga rum i Belgien under de närmaste veckorna.

Tanken är att samtliga affärer ska få öppna för kunder från och med nästa vecka. Skolorna kommer också att öppna gradvis under de kommande veckorna.

Samtidigt varnar en del experter för att nedtrappningen sker alltför snabbt och att det saknas personal för smittspårning.

Det frågas också om det finns tillräckligt med skyddsutrustning för att människor ska kunna skydda sig på allmänna platser.

– Tygen är viktiga för att kunna skydda oss då vi inte fått några munskydd från regeringen, säger Brysselbon Elsa som köar till textilaffären.

Elsa befarar att coronaepidemin kan få ny fart i Belgien då människor börjar röra på sig igen.

– Jag tror att nedtrappningen går för snabbt och det är synd.

Två kvinnor med munskydd åker rulltrappa vid en metrostation.
Alla över 12 år som åker kollektivt måste bära munskydd. Två kvinnor med munskydd åker rulltrappa vid en metrostation. Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Belgien,Bryssel,social distansering

Säkerhetsrådet diskuterar kommande steg

Belgiens nationella säkerhetsråd möts i morgon, onsdag, för att diskutera om det är befogat att häva fler restriktioner.

Förväntningen är att rådet ger klartecken för att öppna affärer den 11 maj. En förutsättning för nedtrappningen är att antalet coronafall hålls stabilt.

Med ett dödstal på över 8 000 hör Belgien till de länder som drabbats värst av coronapandemin.

Den dystra statistiken förklaras ändå till viss del av att Belgien även registrerar dödsfall som inträffar på vårdhem, vilket många andra länder inte gör.

Fler än hälften av de dödsfall som registrerats i Belgien har inträffat på äldreboenden.

Här kan du läsa mer om varför Belgien sticker ut i statistiska jämförelser mellan länder.