Hoppa till huvudinnehåll

De östnyländska biblioteken hoppas komma i gång så snabbt som möjligt - självbetjäning och säkerhetsavstånd gäller

Sibbo huvudbibliotekets hyllor
Sibbo bibliotek planerar att öppna sina dörrar ännu under innevarande vecka. Sibbo huvudbibliotekets hyllor Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo,bibliotek,nyrenoverat sibbo bibliotek

Biblioteken får åter låna ut böcker men det bör ske utan att helt öppna biblioteket.

Det är följden av att Finland nu gradvis lättar på coronarestriktionerna.

- För vårt vidkommande betyder det att vi i brådskande ordning börjar förbereda möjligheten att kunna kvittera ut böcker. Regionförvaltningsverket ska ännu informera om hur det ska gå till rent praktiskt, säger biblioteksservicechefen i Sibbo, Lea Kuusirati.

Om instruktionerna från Regionförvaltningsverket inte är alltför svåra att genomföra ska biblioteken i Sibbo öppna sina dörrar redan den här veckan.

- Om allt går optimalt så kan vi kanske rentav öppna redan i morgon (6.5), säger Kuusirati.

En kvinna står på huk framför en bokhylla i biblioteket och letar efter böcker
Man kan inte leta böcker i hyllorna. De böcker man vill låna bör beställas och avhämtas. En kvinna står på huk framför en bokhylla i biblioteket och letar efter böcker Bild: Mostphotos böcker,bibliotek,läsning,bokhyllor

Biblioteket i Sibbo ska också fundera på hur utlåtningen ska gå till i praktiken.

- Ett alternativ är att den som vill låna böcker ringer till kundservicen för att reservera böckerna och kommer överens om när böckerna avhämtas efter det, säger Kuusirati.

Det andra alternativet är att biblioteket i Sibbo öppnar delar av biblioteket och att kunden kan låna enligt självbetjäningsprincipen.

- Båda alternativen bör ännu gås igenom och så måste vi förstås få instruktioner av Regionförvaltningsverket om vad som gäller, säger Kuusirati.

Inledde planeringen direkt

I Borgå huvudbibliotek är man glad över beslutet och kom i gång med planeringen redan på måndag kväll (4.5).

- Vi har funderat över hur utlåningen ska kunna skötas och när den kan börja. Det sker inte direkt eftersom vi bör förbereda oss noga så att allt som sker är tryggt för både kunder och personal. Dessutom behöver vi få stadens eget beslut, säger Malin Hollmén, chef för bibliotekstjänster i Borgå.

Det som också krävs är personal eftersom hela personalen inte är på jobb.

- Största delen av personalen är hemma eftersom löneutbetalningen avbröts, men jag hoppas att vi kan komma i gång redan nästa vecka, säger Hollmén.

Hur man rent praktiskt ska gå tillväga när man öppnar biblioteket är ännu inte klarlagt.

- Vi har en plan och den handlar om att man helt enkelt skulle hämta det material man har reserverat i huvudbibliotekets aula, där det också finns en utlåningsautomat. I hög grad skulle det alltså handla om självbetjäning, säger Hollmén.

Malin Hollmén står i en trappa.
Malin Hollmén - chef för bibliotekstjänster i Borgå. Malin Hollmén står i en trappa. Bild: Yle/Mikael Kokkola bibliotek,malin hollmén

Avstånd gäller fortfarande

I närbiblioteken skulle ett område avgränsas och de reserverade böckerna skulle finnas i närheten av låneautomaterna.

Bibliotekens vaktmästare skulle se till att det inte finns för många kunder i biblioteket samtidigt och man skulle också avgränsa med märken på golvet så att kunderna inte kommer varandra för nära inpå livet.

- Så här har vi tänkt, men vi vet ännu inte vilket stadens beslut blir eller om det kanske kommer ytterligare instruktioner, säger Hollmén.

Tillsvidare ska det alltså vara möjligt att enbart låna böcker och annat material på biblioteket. Datorerna kommer inte att vara i bruk under restriktionerna.

- Det som säkert många väntar på och som är viktigt för många är att få börja använda kunddatorerna. Den servicen hoppas jag att vi kan återuppta i juni, säger Hollmén.

Bibliotekschef Tapani Häkkinen
Bibliotekschefen i Lovisa - Tapani Häkkinen. Bibliotekschef Tapani Häkkinen Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,bibliotekschef

Ingen personal på jobbl

I Lovisa antar bibliotekschef Tapani Häkkinen att man inte kommer att få i gång verksamheten så snabbt.

- Vi har ingen personal på jobb. Jag väntar nu på besked från staden om huruvida personalen får återvända eller inte, säger Häkkinen.

Också hur utlåningen ska arrangeras praktiskt är ännu ett frågetecken.

- Jag har förstås några idéer hur det kan fixas, men först måste vi höra vad Regionförvaltningsverket har för direktiv. Hur som helst så förutsätter det personal, säger Häkkinen.

Den 1 juni får alla statliga och kommunala kultur-, ungdoms- och fritidsverksamheter öppna, vilket också inbegriper biblioteken.

- Också efter det kommer vi att tillämpa säkerhetsavstånd och då gäller också gränsen om att högst 50 personer får vistas på samma plats. Vi kommer att arrangera det hela på ett sådant sätt att det är lätt att hålla begränsningarna, säger Sibbo kommuns biblioteksservicechef Lea Kuusirati.

Uppdatering 7.5.2020: Borgå stadsbibliotek börjar låna ut böcker den 13 maj medan Sibbo bibliotek började med det redan i går (den 6 maj). Från Lovisa stadsbibliotek kan reservationer avhämtas med start den 11 maj.