Hoppa till huvudinnehåll

Dörrarna öppnas i Östnyland men hittar folk tillbaka till skolor, gym och uteserveringar?

Gymägaren Joni Rönneberg hänger i ringarna
Gymföretagare Joni Rönneberg börjar ha tomt i kassan och är glad att kunna öppna upp lite igen. Gymägaren Joni Rönneberg hänger i ringarna Bild: Yle/ Stefan Paavola gym,joni rönneberg

Från den 1 juni får upp till 50 personer samlas på samma ställe samtidigt på ett kontrollerat sätt. Skolorna öppnar något tidigare. Det gläder och förundrar en östnyländsk rektor, restauratör och gymägare.

– Nog är det skönt. Jag har haft familjer ensamma här och de har fått ta sina egna turer och hoppa. Vi har vanligtvis flera hundra barn per vecka och de skulle nog vilja komma hit varje dag, säger Joni Rönneberg som driver Kraftverk i Borgå.

Ett tjugotal barngrupper i åldrarna fyra till femton år har inte fått besöka centret på snart två månader. De säger att de saknar verksamheten med gym och idrottshall.

Regeringens beslut innebär att Rönneberg i princip kan öppna för barn och ordna födelsedagskalas.

– Jag hoppas också att folk vågar boka för höstens barngrupper. Då skulle det klara sig.

Joni Rönneberg
Joni Rönneberg hoppas att motionscentret fylls senast till hösten. Joni Rönneberg Bild: Yle/ Stefan Paavola porträtt,kraftverk

Till skillnad från många andra verksamheter är sommaren den tystaste tiden hos Kraftverk. Våren är redan långt hunnen och många familjer har redan siktet inställt på sommaren.

– Jag tror att det kommer att vara ganska tyst ännu. Jag ska sparka igång vuxengrupperna och leda träningar. Jag har redan haft några utomhus och det blir flera nästa vecka.

Joni Rönneberg har känt av restriktionerna eftersom motionscentret inte kunnat ta emot besökare sedan i medlet av mars.

– Det har varit ganska radikalt. De tog nog slut, 100 procent av alla inkomster. Det börjar vara lite tomt i kassan, men som tur hade jag lite sparat från ifjol.

På lång sikt tror Rönneberg att de som nu skaffat sig träningsutrustning hem söker sig tillbaka till gym och idrottsanläggningar eftersom det helt enkelt är roligare att träna och motionera tillsammans.

Osäkert vad lättade restriktioner betyder för krögare

De gamla bodarna längs Borgå å är en av stadens mest kännspaka attraktioner som lockar både ortsbor och turister.

Robert von Bell är en av Ågatans flera restauratörer. Under våren har hans restaurang Ranta-Aitta sålt sushi som hämtmat för att klara sig under undantagstillståndet.

Fyra sushirullar med olika innehåll.
Olika sorters sushi har stått på menyn under våren. Fyra sushirullar med olika innehåll. Bild: Yle / Lone Widestam restauranger,Borgå,Borgå å,Restauratör,sushi,ranta-aitta

Han är fundersam över vad beslutet innebär för restaurangens del i praktiken.

– Nog var det ju lite "jeeee", men det kom inte så mycket information så jag vet inte riktigt vad det innebär. De sade att vi får öppna 1.6, men vad händer då? Är det för 50 kunder eller är det hela restaurangen? Måste man ha två meter avstånd mellan kunderna?

Robert von Bell önskar mer information om vilka åtgärder regeringens beslut kräver av krögarna. Han är öppen för att begränsa antalet kunder i bodarna och på uteserveringen invid ån.

– Det kan bli färre bord och större mellanrum mellan borden. Det finns nu 75 kundplatser på uteserveringen och det skulle bli 40.

Robert von Bell ser däremot ingen idé med att begränsa öppethållningstiderna.

– Jag förstår att om det blir sent på kvällen och någon dricker lite mera så söker sig människorna lite närmare varandra, men inte förstår jag det annars. Vi har ju öppet till halv tio så jag ser ingen idé med att begränsa öppethållningstiderna.

Medelålders man i ett kök.
Robert von Bell vill veta mera om vad säsongen innebär för restaurangen. Medelålders man i ett kök. Bild: Yle / Lone Widestam restauranger,Borgå,Borgå å,sushi,Restauratör,ranta-aitta

Solen skiner men uteserveringen står tom. Tanken var att sommarrestaurangen skulle öppna till valborg, men nu får han vänta en månad till.

Den här tiden om året ligger försäljningen i snitt på 1 500 euro per dag. Nu ger hämtmaten 100-150 euro om dagen.

– Nog är det en otrolig situation och det är ingenting jag kan göra åt då det har kommit från regeringen. Vi måste hålla stängt och det enda vi kan göra är take-away. Nog har det varit hemskt, säger Robert von Bell.

von Bell är också orolig över om sommaren hinner locka tillräckligt med kunder för att göra verksamheten lönsam.

– Det är det värsta, att nog är det stressande hela tiden måste jag säga.

Prakticums huvudbyggnad i Borgå.
I vår har det varit tyst i korridorerna vid Prakticum i Borgå. Arkivbild. Prakticums huvudbyggnad i Borgå. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Prakticum,Borgå,yrkesläroanstalter,yrkesutbildning,prakticum i borgå

Regeringen rekommenderar alltjämt distansundervisning för andra stadiets utbildningar, men ger samtidigt möjlighet för att öppna dörrarna den 14.5.

Öppnar för stödtjänster och yrkesprov

Yrkesinstitutet Prakticum har verksamhet i Borgå och rektor Laila Andersson säger att läroanstalten i huvudsak följer rekommendationerna.

– I princip kommer vi att följa reglerna så att vi inte öppnar, men vi kommer nog att ta vara på den här möjligheten att öppna till vissa delar, till exempel yrkesprov som man har fått göra i skolliknande miljö, säger Andersson.

Practicum vd och rektor Laila Andersson
Utbildningen sker i huvudsak på distans i maj, säger rektor Laila Andersson. Arkivbild. Practicum vd och rektor Laila Andersson Bild: Yle/ Stefan Paavola andra stadiets utbildning,yrkesläroanstalter,practicum rektor laila andersson

Andersson tycker också att det är bra att specialundervisning får utföras i skolorna.

– Det kommer vi säkert att diskutera med våra stödtjänster och studerande om hur vi kan se till att de som behöver oss mer än andra ska få möjlighet att träffa oss också fysiskt när det är möjligt.

Regeringens beslut ger möjligheter även inom undervisningen i Borgå.

– Vi ser över våra enheter och vilka behov vi har. Stödtjänster finns på båda hållen och vi har också samarbete med Borgå stad med stöd inom psykologi och hälsovård.

Rektor Laila Andersson tänker sig frivilliga promenader i mindre grupper där studerande får prata och umgås under lediga former innan skolåret tar slut.

– Det är nog där som vår oro har varit störst – även om vi når alla och i Borgå har vi gjort det. Men ändå finns det en oro för hur våra studerande mår när de har varit så länge utan kontakt.

Yrkesinstitutet tänker också vara i kontakt med Careeria och gymnasier i Borgå för att höra hur de väljer att öppna upp dörrarna och lägga upp undervisningen.

En sjukskötare kontrollerar kanyl på en hand.
Prakticums närvårdarstuderande har haft svårt att slutföra sin praktik under coronakrisen. Arkivbild. En sjukskötare kontrollerar kanyl på en hand. Bild: Karoliina Simoinen / Yle social- och hälsovårdsreformen (sote),sjukhus,vårdbranschen,sjukvård,närvårdare,Sjukskötare (YH),patienter,Canule

Andersson har i övrigt varit väldigt nöjd med den distansundervisning som utförts under våren och tackar alla lärare för ett välgjort arbete.

Vissa branscher har också kunnat ta emot studerande trots undantagstillståndet, till exempel byggbranschen, medan närvårdare har haft svårt att genomföra den praktik som läroavtalen förutsätter.

– Vi ska fundera på om de kunde få fortsätta på sommaren när de öppnar upp mera i juni och då få färdigt sitt lärande i arbetet. Vi vill försöka se till att de får de studier gjorda som de behöver, säger Andersson.

Två dimissioner - en digital och en verklig

Även om studerande vid Prakticum tar sin examen i vår skjuts dimissionen upp till sista helgen i augusti, då tillsammans med Careeria och gymnasierna i Borgå.

– Men vi kommer också att spela in en dimission med festtal, ett dimissionstal och vi kommer att ha en studerandehälsning och ett tal av en inbjuden gäst. Det gör vi digitalt så att de som vill fira den här våren kan då lyssna på talen och ha sin fest nu på våren.