Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs IF:s vd Peter Haglund: Det ska nog spelas division 1-fotboll i sommar, men serien börjar tidigast i juli

Två spelare fightas om bollen.
I februari spelade EIF en cupmatch mot Musan Salama från Björneborg. Två spelare fightas om bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Raseborg,Västnyland,Musan Salama,eif fotboll

Det är högst oklart när fotbollsserierna kör i gång i vårt land. Ekenäs IF som spelar i näst högsta serien division 1 inleder träningarna i små grupper i morgon (6.5), men EIF:s vd Peter Haglund tror ändå inte att division 1 börjar förrän i juli.

Division 1-klubbarna höll ett videomöte på tisdag förmiddag, men kunde inte fatta några beslut om när serien kunde köra i gång.

- Vi måste vänta på vad fotbollsligan gör innan vi kan fatta några beslut om möjligt seriespel. Fotbollsligans program kommer först liksom cupmatcherna och efter det görs division 1-programmet, säger Peter Haglund.

Porträttbild på Peter Haglund.
EIF:s vd Peter Haglund säger att viljan är stor bland alla parter att få i gång serieverksamheten. Porträttbild på Peter Haglund. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspelare,verkställande direktör,Ettan,peter haglund

Haglund konstaterar också att det finns alltför många frågor som saknar svar just nu.

- Eftersom regeringens beslut om upphävandet av restriktionerna kom först på måndag kväll, vet vi inte hur ligan resonerar om seriestarten.

- Nu ska Bollförbundet förvandla det regeringen sade i går (4.5) till instruktioner för fotbollsklubbarna, säger Haglund.

Det sannolika är att Bollförbundet ännu den här veckan kommer med ny information.

Hälsan går först

Haglund understryker att hälsan måste gå först i alla beslut som fattas gällande seriespel.

- Nu jobbar man dagligen för att skriva ned regler där alla möjligheter i dessa coronatider tas i beaktande.

Tre spelare försöker komma åt bollen.
Under frösäsongen spelade EIF en träningsmatch mot TPS från Åbo. Tre spelare försöker komma åt bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Raseborg,Västnyland,Turun Palloseura (fotboll),eif fotboll

Bollförbundet underhandlar med olika myndigheter och ska också ta ställning till vilka följderna till exempel blir för ett lag som inte kan spela en match på grund av coronasmittade spelare.

Säsongen blir hur som helst mycket kortare än planerat, eftersom seriestarten i de lägre serierna är aktuell tidigast i juni. Haglund tror inte division 1 börjar förrän tidigast i juli.

- Min personliga åsikt är att vi nog inte spelar några division 1-matcher före juli.

11 eller 22 matcher

Division 1-säsongen skulle köra i gång 19.4 och fram till början av juni skulle till exempel EIF ha spelat åtta matcher. Det sannolika är att säsongen innefattar högst 22 matcher istället för planerade 27.

- Det sannolika är att det blir en dubbelserie med 22 matcher i division 1. Om serien börjar först i augusti blir det troligen en enkel serie med elva matcher, säger Haglund.

Om fotbollssäsongen skulle köra i gång i juni skulle de nuvarande restriktionerna förutsätta att matcherna spelas för tomma läktare.

Att spela en hel säsong utan biljettintäkter är inte möjligt utan någon form av kompensation― Peter Haglund

På division 1-klubbarnas möte på tisdagen var signalerna från klubbledarna enligt Haglund sådana, att det inte är ekonomiskt möjligt att spela alltför många hemmamatcher utan publik.

Han tror att en klubb ekonomiskt kan klara av att spela två eller till och med fyra hemmamatcher utan publik.

- Att spela en hel säsong utan biljettintäkter är inte möjligt utan någon form av kompensation, säger han.

Stor oro i klubbarna

Haglund säger att oron bland division 1-klubbarna är stor.

- Alla klubbar är oroliga över ekonomin nu, över skyldigheterna mot sponsorerna och förstås mot dem som köpt säsongskort, säger Haglund.

Han understryker att det jobbas hårt för att det ska vara möjligt att spela fotboll också sommaren 2020.

- Viljan i klubbarna, förbundet och regeringen är den att det nog ska spelas fotboll i Finland också den här säsongen.

Träningarna börjar på onsdag

Efter en paus på flera veckor inleder EIF träningarna på onsdag (6.5). Träningarna möjliggörs av det undantagslov Raseborg stad gett åt föreningen.

- Vi får träna på Centrumplan alla vardagar klockan 14-17. Vi tränar i små grupper med två tränare och åtta spelare på plats samtidigt, säger Björn Olander, manager för EIF:s representationslag.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland