Hoppa till huvudinnehåll

Finland och Ukraina överens om säsongsarbetarna – garanteras hälsovård och arbete i tre månader

En ukrainsk säsongsarbetare förbereder jordgubbar för försäljning vid en gård i Suonenjoki i juli 2013.
I söndags gav Ukraina grönt ljus för ukrainare att säsongsarbeta utomlands. En ukrainsk säsongsarbetare förbereder jordgubbar för försäljning vid en gård i Suonenjoki i juli 2013. Bild: Lehtikuva Ukraina,säsongsarbete

Finland och Ukraina har nått samförstånd gällande säsongsarbetarnas kontrakt. Charterflyg till Finland är efter ett beslut från Ukrainas regering igen möjliga.

I söndags slog Ukrainas regering fast att ukrainare trots allt får resa utomlands för att säsongsarbeta i exempelvis Finland, men ställde samtidigt krav på goda arbetsvillkor för säsongsarbetarna.

Säsongsarbetarna har samma rätt till hälsovård som finländarna, uppger Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio för nyhetsbyrån STT.

Dessutom garanteras de arbete i åtminstone tre månader, i enlighet med Ukrainas krav.

Behövs betydligt fler under skördetiden

I Finland behövs cirka 4 000 säsongsarbetare under våren, varav 1 500 är utländska säsongsarbetare. I nuläget har 600 utländska säsongsarbetare kommit till Finland, berättar Husu-Kallio.

Hon tror att kvoten på 1 500 personer kommer att fyllas snabbt, eftersom det är eftertraktat att arbeta i Finland.

– Det finns en stark vilja från deras håll att komma hit och arbeta och vi vill också att platserna fylls.

Det kommer ändå behövas betydligt fler då det är dags att skörda och plocka. Enligt Husu-Kallio handlar det om 15 000–20 000 personer.

– Hur många som kommer från utlandet och hur mycket inhemsk arbetskraft som finns till förfogande då är ändå en fråga för sig.

Källa: STT