Hoppa till huvudinnehåll

Fritidsanläggningar utomhus öppnas och museerna tar emot besökare igen i juni - Åbo lättar på restriktionerna efter regeringens besked

Blommande scillor framför Åbo slott
Stadens museer öppnas igen i juni. Blommande scillor framför Åbo slott Bild: Arash Matin/Yle Åbo slott,Blåstjärnesläktet,Åbo,slott

Åbo lättar på restriktionerna efter regeringens besked på måndagen. Det här betyder bland annat att stadens fritidsanläggningar och motionsplatser utomhus öppnas för invånare och idrottsklubbar den 14 maj.

Från och med juni kommer begränsningen av sammankomster på dessa ställen att ändras från högst 10 personer till högst 50 personer.

Beslut om att öppna stadens simanläggningar, innemotionsplatser, bollhallar och ishallar fattas senare enligt regeringens besked och med hänsyn till coronaläget.

Staden planerar också att öppna upp simstränderna i början av juni och då kommer också badvakterna att vara på plats.

Biblioteken lånar ut böcker snart igen

Utlåning av material från biblioteken kommer att vara möjligt inom några dagar. Staden inväntar instruktioner från regionförvaltningsverket om hur detta kan ordnas på ett säkert sätt.

Biblioteksbussarna och biblioteken öppnas stegvis från och med juni.

Museerna i staden kommer att öppna sina dörrar i juni med begränsningar gällande besökarantal och med hänsyn till säkerhetsavstånden. Inga guidningar, work-shops eller kurser kommer att ordnas på museerna i sommar.

åbo stadsbibliotekets fönster utifrån
Böcker kan lånas från stadens bibliotek inom några dagar. åbo stadsbibliotekets fönster utifrån Bild: Yle/Philip Stenkula Åbo,library

Åbo filharmoniska orkester har ingen verksamhet i sommar men stadsteaterns sommarteater kommer inom kort att informera sina kunder om sommarens föreställningar.

Ungdomsarbetet kommer att pågå under sommaren och de digitala tjänster som tagits i bruk under våren kommer att fungera hela sommaren. I mån av möjlighet kommer staden att ordna fritidsaktiviteter för unga.

Skolor och daghem öppnas

I stadens grundskolor återgår man till närundervisning den 14 maj, enligt regeringens beslut. Staden meddelar att man kommer att göra sitt yttersta för att skolvardagen ska vara så trygg och säker som möjligt, för såväl elever som anställda.

Inga vårfester eller studentdimissioner ordnas i staden i år.

Eftersom andra stadiets utbildning sker på distans fram till sommaren kommer tomma gymnasielokaler att användas för grundskoleutbildning på finska sidan. Det här för att underlätta på utrymmesbristen som uppstått efter att några finska grundskolor drabbats av omfattande inneluftsproblem.

En gul buss i lokaltrafik i Åbo
Busstrafiken utökas när skolorna öppnar igen. En gul buss i lokaltrafik i Åbo Bild: Arash Matin/Yle bussar,lokaltrafik,Åbo,Nådendal,föli buss

Busstrafiken i Åbo kommer att utökas då skolorna öppnas igen. På vissa rutter kommer man att lägga om trafiken med hänsyn till de elever som tvingats byta till tillfälliga utrymmen, bland annat gäller det här cirka 450 elever som flyttas från Runosbacken till centrum.

Efterfrågan på småbarnspedagogiken har också ökat och nästa vecka räknar man med att cirka 60 procent av barnen är tillbaka på daghemmen.

Ytterligare detaljer om hur avvecklandet av restriktioner kommer att påverka stadens tjänster klarnar under de närmaste dagarna.

Stadens anställda uppmanas att jobba hemifrån i mån av möjlighet.

Inga besked om simhallar än

Vid Åbo stad konstaterar man att det ännu är för tidigt att säga något om när och hur simhallar och utomhusbad kan öppna.

- Vi väntar på direktiv från regionförvaltningsverket, berättar Eeva Haapanen som ansvarar för Åbos simhallar.

Klart är ändå att alla siminrättningar hålls stängda till och med den 13 maj.

Senast i början av kommande vecka hoppas Haapanen kunna ge besked om när till exempel Impivaara simhall, Samppalinna utebad och Kuppis utebad kan öppna och med vilka restriktioner.