Hoppa till huvudinnehåll

Glad nyhet för österbottningar i Umeå att färjan tar passagerare igen: "Jag ska nog passa på att åka hem nu"

En bild tagen från toppen av storberget i gerby. Man ser havet där wasalinefärjan åker.
Wasaline kontrollerar inte orsaken till resan med passagerarna utan det är upp till gränsbevakningen. En bild tagen från toppen av storberget i gerby. Man ser havet där wasalinefärjan åker. Bild: Österbottens förbund/Christine Bonn Storberget (ö i Finland, Österbotten),wasaline

Från och med den 14 maj kan passagerare resa mellan Vasa och Umeå med Wasaline igen. Det är en glad nyhet bland annat för österbottningar som studerar i Umeå.

Wasaline har öppnat bokningskalendern för passagerare igen, efter att i nästan en månad ha haft bara frakttrafik.

Från och med den 14 maj öppnar Finland för resande inom Schengenområdet för arbetsresor och andra nödvändiga resor. Regeringen rekommenderar ändå att man avstår från nöjesresor.

För Wasalines del innebär det här att ruttrafiken öppnar för passagerare. Kryssningar går inte att boka eftersom de räknas som nöjesresor.

Peter Ståhlberg.
Peter Ståhlberg Peter Ståhlberg. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Wasaline,vasa hamn

Vd Peter Ståhlberg väntar sig ingen rusning från och med den 14 maj men han konstaterar att många har ett resebehov på grund av arbete eller familj. För juli månad har man redan fått en del bokningar, säger han.

Wasaline väntar på mer detaljerad information om resevillkoren av gränsmyndigheterna på torsdag.

Studerande i Umeå gläds över beskedet

Att det blir möjligt att ta färjan mellan Vasa och Umeå igen är en glad nyhet för många österbottningar som studerar i Umeå.

– Det är nog skönt. Man har ju varit strandad här, säger Ellinor Snåfs från Vasa som studerar till arbetsterapeut vid Umeå universitet.

Snåfs brukar själv extraknäcka på Wasaline vid sidan av studierna och har därför också via jobbet följt med hur läget utvecklats. Nu har hon inte varit i Vasa sedan i februari.

– Det enda alternativet för oss har varit att köra via Haparanda men gränsen har ju inte varit öppen för oss där heller.

Snåfs har haft fullt upp med studierna i Umeå under våren men får sin examen till sommaren.

– Jag ska nog passa på att åka hem nu när det är möjligt. Sedan flyttar jag till södra Sverige.

Wasaline kontrollerar inte orsaken till resan med passagerarna utan det är upp till gränsbevakningen.