Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasierna får börja med närundervisning – beslut fattas i dag

kvinna med brunt hår ler mot kameran
Anne Levonen säger att det är ett svårt beslut att ta, om gymnasiet ska öppna eller inte. kvinna med brunt hår ler mot kameran Bild: Yle/Antti Kuusiniemi gymnasieutbildning,vasa gymnasium

Gymnasierna och andra stadiet får välja själv om de sätter igång undervisningen i skolorna igen den 13 maj eller om de fortsätter med distansundervisning. Inga beslut är förstås fattade ännu, men rektor Anne Levonen vid Vasa gymnasium är förväntansfull.

– Jag kommer att fundera med lärarkåren. Det här är ett väldigt svårt beslut eftersom regeringen ger över det här ansvaret till oss i kommunerna. Och det är ganska många frågor som ska funderas över.

Även om andra stadiet får sätta igång med närstudier igen är önskemålet från regeringshåll att distansundervisningen ska fortsätta till terminens slut.

Enligt Anne Levonen har också distansstudierna för de flesta gått bra.

– Vi har lyckats bra. Vi har nöjda studeranden och lärarna tycker att distansverksamheten har fungerat bra.

– Men endel saker fungerar bättre för andra och sämre för andra. Det finns studeranden som upplever att det har varit jättejobbigt. De saknar den sociala biten och att få träffa den undervisande läraren.

Beslut i dag

Under tisdagen kommer man att mötas och fundera på hur man ska ordna de resterande veckorna fram till sommarlovet. Beslut hoppas man kunna fatta under dagen.

– Det är inte bara att plocka in lärare och studerande utan det handlar också om städ- och kökspersonal.

Vasa gymnasium finns dessutom på samma campus som det finskspråkiga gymnasiet Vasan Lyceon lukio så också på den punkten behövs en del samordnande.

– Jag kommer att träffa bildningsdirektör Christina Knookala och vi kommer att diskutera det här under förmiddagen. Om allt går väl så har vi ett beslut och en modell enligt vilken vi jobbar redan under den här dagen.