Hoppa till huvudinnehåll

I Shanghai börjar allting återgå till vad det varit

Kaupunkinäkymä Shanghaista.
Kaupunkinäkymä Shanghaista. Bild: Stina Brännare / Yle Kina,Shanghai,trafik

Megastaden Shanghai blev en spökstad då coronaepidemin slog till. Nu börjar staden småningom vakna till liv, säger Åboforskaren Thomas Nyman.

Fortfarande gäller feberkontroller vid de flesta entréer och munskydd är ett måste. Förmodligen kommer det att förbli så i några månader framöver, men vissa ställen börjar redan släppa på feberkontrollerna.

Tunnelbanorna är också välfyllda och gatorna börjar vara fyllda med flanörer och bilar.

Det berättar Thomas Nyman som flyttade till staden precis då pandemin slog till vid årsskiftet.

Till en början var staden med sina 24 miljoner invånare sig lik från hans tidigare besök, men förvandlingen var snabb.

– I februari var det stängt överallt och nästan inga människor på gatorna. Det var underligt att gå omkring, det var nästan som i en spökstad.

Ny livssyn

Thomas Nyman jobbar och undervisar vid New York University Shanghai. I snabb takt stängdes universitetet och övergick till distansundervisning.

– Man bär andningsskydd överallt och det finns feberkontroller vid varje dörr. Det ändrar ens inställning till livet, faktiskt.

Invånarna har varit tvungna att isolera sig, men trots det har det varit relativt fritt att röra sig. Tunnelbanan har varit i gång, men med väldigt få passagerare på tågen. Restaurangerna har varit stängda, men några större affärer har varit öppna.

Thomas Nyman
Thomas Nyman. Thomas Nyman Bild: Tomas Nyman Shanghai,thomas nyman

"Ganska normalt redan"

Nu börjar livet småningom återgå till vad det varit.

Nyman började undervisa på universitetet förra veckan, även om största delen av studenterna fortfarande håller sig borta. Skolor och universitet öppnar, likaså en stor del av butikerna och restaurangerna.

- Det är ganska normalt redan nu, säger han.

Det är ingen lätt sak att hålla avstånd till varandra i en stor stad som kryllar av folk, men överallt finns uppmaningar som påminner om handhygien. Tillsvidare gäller andningsskydd.

Nyman vet inte hur länge de kommer att krävas, men han antar att situationen kommer att vara oförändrad de närmaste månaderna.

Doktorerar med videokontakt till Åbo

Thomas Nyman hade åtminstone en Finlandsresa inplanerad under våren, men där fick han tänka om.

Han ska inom kort disputera i psykologi, men den tillställningen kommer inte att vara som de brukar vid hans hemuniversitet Åbo Akademi.

– Tanken var att jag skulle komma tillbaka till Finland, men förmodligen blir det en distansdisputation.