Hoppa till huvudinnehåll

Juniorturneringarna i vågskålen: Alandia Cup ställs in – Helsinki Cups arrangörer hoppfulla

HJK Eest tytöt 10v huutaa pelin päätytyyä
Helsinki Cup brukar locka över 20 000 spelare till Helsingfors. HJK Eest tytöt 10v huutaa pelin päätytyyä Bild: Jaani Lampinen / Yle HJK,fotboll,Helsingfors,Kottby,idrott

För första gången på 42 år ställs fotbollsturneringen Alandia Cup på Åland in. Det är ett tungt beslut, men samtidigt känns det som det enda rätta, säger IFK Mariehamns föreningschef Thomas Fonsell i ett pressmeddelande.

Det var tänkt att Alandia Cup skulle arrangeras den 14–18 juni – men så blir det inte.

På grund av den pågående pandemin ställs det stora juniorevenemanget in för första gången sedan 1978. Arrangörsföreningen IFK Mariehamn fattade beslutet utgående från regeringens restriktioner och efter samtal med lokala hälsomyndigheter.

– Det är ett tungt beslut, men samtidigt känns det som det enda rätta, säger IFK Mariehamns föreningschef Thomas Fonsell i ett pressmeddelande.

– Det pågår en pandemi i vårt land och vi har ett ansvar för våra deltagares och funktionärers hälsa.

Turneringen för 11-åringar brukar locka runt 4 000 personer till Åland. Nästa år siktar IFK Mariehamn på att ordna en extra stor turnering för två åldersklasser: 11-åringar och 12-åringar.

En flicka sprutar vatten i ansiktet.
Helsinki Cup är sommarens höjdpunkt för många fotbollsjuniorer. En flicka sprutar vatten i ansiktet. Bild: Jaani Lampinen / Yle HJK,fotboll,Helsingfors,Kottby,idrott

Helsinki Cup med enbart finländska lag?

Hur det går för jätteturneringen Helsinki Cup och Kokkola Cup är fortfarande oklart. Båda turneringarna har ett startdatum i juli.

Helsinki Cups styrelse ska mötas senare i veckan för att diskutera situationen. Turneringens vd Kirsi Kavanne säger sig vara hoppfull.

– Måndagens regeringsbesked gör att vi fortsätter förberedelserna i positiva förtecken.

Planen är att genomföra turneringen utan utländska klubbar.

– Vi kommer att informera noggrannare senare under veckan.

Kokkola Cup avvaktar

Stefan Thylin – som är turneringsansvarig för Kokkola Cup – säger att turneringsarrangörerna ska mötas på tisdagskvällen.

Ett slutgiltigt besked för turneringen förväntas inte.

– Vi ska närmast försöka tolka regeringens direktiv, som vi inte blev riktigt kloka på.

Just nu finns det många oklara frågor som det inte finns svar på― Stefan Thylin

Det är särskilt förbudet för evenemang för fler än 500 personer som Thylin tänker på. Kokkola Cup har inget planområde där fler än 500 personer möts – men själva turneringen omfattar fler än 500 personer.

– Vi har tidigare sagt att vi fattar ett beslut om turneringen den 31 maj om ingenting extra händer. Just nu finns det många oklara frågor som det inte finns svar på.

Regeringen meddelade i måndags att idrottstävlingar kan ordnas från och med den 1 juni med specialarrangemang.

Bollförbundet förväntas publicera egna riktlinjer på tisdagen.

Läs också