Hoppa till huvudinnehåll

Minister Kosonen: Publik och fler än 50 personer får vara på plats redan i juni – Nationella ligan ska starta möjligast fort, men "viktigt att möjliggöra publik på plats"

HJK mot Åland United.
Nationella ligan hoppas starta i juni – med publik på plats. HJK mot Åland United. Bild: Tomi Hänninen Nationella ligan

Idrottsserier kan dra igång i juni och begränsningen för sammankomster höjs till 50 personer. Det var beskedet i går, måndag. I dag säger idrottsminister Hanna Kosonen till Yle att publik får närvara på idrottsevenemang, och fler än 50 personer kan tillåtas – med specialarrangemang. En ytterst viktig faktor, även för Nationella ligan som siktar på att starta upp så snabbt som möjligt.

Bland annat herrarnas fotbollsliga menade att begränsningen på 50 personer inte möjliggör en start av säsongen då det krävs fler för att det ska vara möjligt att arrangera ligamatcher.

Både från förbundet och fotbollsligan menade man att det krävs kring 70 personer redan utan publik.

Publiken är också viktig – publikinkomsterna behövs, sade bland annat fotbollsligans vd Timo Marjamaa.

Även vad gäller Nationella ligan kommer samma budskap.

– 50 personer kommer vi nog upp till redan om man räknar alla i lagen som ska spela. Men vi försöker hitta lösningar tillsammans med myndigheterna så att vi kan möjliggöra att också publiken får njuta av matcher, säger Heidi Pihlaja som är utvecklingschef för damfotbollen på Bollförbundet till Yle Sporten.

Trots att vi vill starta upp säsongen möjligast fort så är den ekonomiska biten viktig och därmed det att vi lyckas möjliggöra att vi får publik till matcherna.

Det talades redan i går från regeringens sida om möjliga specialarrangemang för idrottsserierna och i dag berättade kulturminister Hanna Kosonen för Yle Urheilu att publik kan tillåtas redan i juni.

– Från den första juni kan det vara fler än 50 personer på ett publikevenemang, om evenemanget går att arrangera så att säkerhetsavstånd och hygienen är säkerställd, skrev Kosonen i ett mejl.

Nationella ligan ska starta snabbt – men så att publiken får njuta

Det ska också gå att säkerställa att det inte blir för trångt till exempel i biljettkön och att även idrottarnas säkerhet är tryggad exempelvis i omklädningsrummet, tillägger Kosonen.

Heidi Pihlaja säger att de försöker starta Nationella ligans säsong så snabbt som möjligt. Men det är viktigt att publiken också får njuta av fotbollen då.

– Vi hade möte i dag med klubbarna. I morgon på morgonen informerar vi mera om vad vi fattade för beslut. Men vi försöker starta upp säsongen så snabbt som möjligt. Vi vill säkerställa att både spelare och publik på ett säkert sätt kan delta, samtidigt som vi strävar efter att snabbt få säsongen igång.

Hur viktig är publiken?

– Publiken är viktig. Nationella ligans klubbar har givetvis en mindre budget än klubbarna i fotbollsligan. Men publikinkomsterna har en stor betydelse också för föreningarna i Nationella ligan.

– Trots att vi vill starta upp säsongen möjligast fort så är den ekonomiska biten viktig och därmed det att vi lyckas möjliggöra att vi får publik till matcherna.

Heidi Pihlaja talar.
Heidi Pihlaja. Heidi Pihlaja talar. Bild: Kimmo Brandt/All Over Press Heidi Kivelä,Heidi Pihlaja

Riktigt från den 1 juni kommer säsongen inte åt att starta enligt Pihlaja då lagen inte kunnat träna tillsammans, men i juni ska säsongen igång.

Nu ska alla säkerhetsarrangemang, både på planen och på läktarna, funderas ut.

– Alla instruktioner är inte klara nu. Men vi tror på att vi tillsammans med ministeriet och Regionförvaltningsverket kan göra upp klara instruktioner och riktlinjer som säkerställer att alla säkerhetsåtgärder är i skick, säger Pihlaja.

– Klubbarna i både Nationella ligan och fotbollsligan har förbundit sig till att göra upp planer och också följa dem vad gäller hur till exempel säkra avstånd, hygienen och andra krav av hälsovårdsmyndigheterna är säkerställd på läktarna.