Hoppa till huvudinnehåll

Närundervisning inte ett måste då skolan öppnar igen enligt rektorer i Åbo: "Om man vill hålla sitt barn hemma ska man få göra det utan dåligt samvete"

Skolbarn går längs trottoar
Den 14 maj blir det dags för eleverna att packa sina skolryggsäckar och än en gång bege sig till skolan, om än bara för två veckor innan sommarlovet nalkas. Skolbarn går längs trottoar Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),barn i skolåldern,skolelever,grundskolan,skolor,grundskolans lågstadium,Skolväg

Både Nicke Wulff, rektor för Cygnaeus skola och Elise Kurtén, rektor för Sirkkala skola säger att de ännu saknar en massa information för att på ett säkert sätt starta upp skolverksamheten igen den 14 maj. Men båda anser att ingen ska tvingas till skolan om det finns oro i familjen.

– En del har frågat och kontaktat mig och då har mitt budskap varit att vill man hålla sitt barn hemma ska man kunna göra det utan dåligt samvete. I dessa tider är det ett beslut och en värdering som man måste göra inom sin egen familj och jag har varken mandat eller rätt att kritisera familjers val – vill en familj hålla barnen hemma de sista veckorna har jag meddelat att jag helt klart godkänner det, säger Wulff.

en man sitter i profil och funderar
Nicke Wulff skulle inte vilja se att direktiven blir ett hinder för att erbjuda trygghet i turbulenta tider. en man sitter i profil och funderar Bild: Jouni Koutonen / Yle Åbo,rektorer,Självutveckling,yrkesutbildning

Wulff hade faktiskt hoppats att regeringen skulle ge fler möjligheter till oroade familjer nu när uppmaningen är att närundervisningen ska börja igen den 14 maj.

– Jag hade hoppats att man skulle kunna sköta undervisningen parallellt med både närundervisning och distansundervisning, men eftersom vi har fått klart förbud att inte ha någon distansundervisning, blir det nog så att lärarna måste skicka mera uppgifter och då får hemmet ta ansvaret för undervisningen, säger Wulff.

Kurtén: Känns som ett slag i ansiktet när det talas om "extra skolutrymmen"

Rektor Elise Kurtén är inne på samma linje som Wulff och säger att man vid Sirkkala skola också accepterar ansökningar om att vara ledig från skolan de sista veckorna.

Hon betonar att det viktigaste bara är att man anmäler det, så att skolan inte behöver fundera var någon elev befinner sig.

– Jag tycker att vi behöver visa förståelse från alla håll. Jag har försökt mana till lugn nu också när vi ännu väntar på mera direktiv från myndigheterna.

Både Kurtén och Wulff säger att diskussionen om att hålla social distansering i skolorna är minst sagt förbryllande.

– Det är närmast de dubbla budskapen som har väckt en del frågor. Samtidigt som man hänvisar till THL:s experter som säger att det är 100 procent tryggt för barnen att komma till skolan så vill man ändå ha någon typ av social distansering, säger Wulff.

Rektor Elise Kurtén står framför Sirkkala skolbyggnad.
Frågetecknen är många fler än utropstecknen just nu, säger Elise Kurtén om skolöppningen. Rektor Elise Kurtén står framför Sirkkala skolbyggnad. Bild: Isabel Nordberg /Yle Sirkkala skola,elise kurtén

Speciellt Kurtén är inte nöjd över hur diskussionen gått hittills.

– Det kändes nog nästan som ett slag i ansiktet när de talar om att vi ska ta i bruk "extra skolutrymmen" – sådana finns inte här, utbrister Kurtén.

potatisar i en skolmatsal
Hur ska till exempel skolmaten skötas frågar sig både Wulff och Kurtén. potatisar i en skolmatsal Bild: Mikko Savolainen / Yle skolmat,skolbespisning

Både Kurtén och Wulff säger att det är omöjligt att hålla en social distans hela tiden. I Cygnaeus skola renoveras till exempel matsalen för tillfället och vid Sirkkala skola hopar sig eleverna redan nu direkt de kommer ut på rasterna.

Om man säger att det är tryggt i skolan, varför ska vi ens dela upp oss?― Nicke Wulff

På ett eller annat sätt löser det sig säkert ändå, tror båda Åborektorerna.

– Nog klarar vi det här också, men inte blir det normala två veckor inte, säger Kurtén.

– Intressant och unikt blir det, en majmånad i skolan som varken jag eller nån annan har upplevt. Jag hoppas bara alla kan hålla sig friska, trygga och säkra, säger Wulff.