Hoppa till huvudinnehåll

Restaurangägare gläds åt att få öppna i juni: "Det känns jätteskönt, men om vi får fler kunder vet jag inte"

Kvinna med ljust kort hår och mörka kläder står vid bardisken och ler.
Ann-Christine Grönholm hade gärna öppnat ett par veckor tidigare. Kvinna med ljust kort hår och mörka kläder står vid bardisken och ler. Bild: Red&Green Närpes,restaurangbranschen,hotel red&green

Från och med första juni får restaurangerna igen öppna efter att ha varit stängda på grund av coronaepidemin i en dryg månad. För till exempel hotelldirektör Ann-Christine Grönholm på Red&Green i Närpes betyder det en lättnad samtidigt som mycket ännu känns oklart.

– Det känns jätteskönt att få öppna. Men om vi får fler kunder för att vi öppnar, det vet jag inte. Jag skulle ha önskat att vi skulle ha fått öppna ännu ett par veckor tidigare, det skulle ha varit bättre.

För många restauranger har tiden då allt hållits stängt inneburit ett packande av hämtluncher vilket inte alltid varit helt enkelt.

– Det är inte miljövänligt, det är tidskrävande och kvaliteten är inte heller den samma som då man får servera mat på restaurangen, säger Grönholm.

Red&Green i Mittistan
Red & Green är inte byggd för att kunna både servera mat på plats och erbjuda hämtmat, säger hotelldirektör Ann-Christine Grönholm. Red&Green i Mittistan Bild: Sara Bondegård red&green

Epidemiläget avgör

Fortfarande gäller begränsningen på högst 50 personer från och med första juni och regeringen kan vid behov ännu se över direktiven som gäller restaurangbranschen beroende på epidemiläget.

– Vi har en ganska stor restaurang med 150 platser så även om vi skulle ha 70 personer så är man inte närmare än vad man är i en supermarket. Jag tror det funkar helt ok.

– Sedan vet vi ju inte vilka andra restriktioner det kommer. Eventuellt kommer det med öppethållningstider eller utskänkningen. Vi har inte fått det sista beslutet ännu.

Regeringen kommer ännu inom maj att ta ställning till detaljerna kring restaurangöppnandet och eventuella ytterligare restriktioner.

Hur känns det att saker och ting kan förändras snabbt när det gäller restaurangbranschen?

– Vi börjar vara ganska vana. Varje dag funderar vi på hur löser vi det här, hur kan vi bli bättre på det vi jobbar med.

– Och vi funderar redan nu hur vi ska börja jobba i restaurangen sedan då vi öppnar för då kommer det att bli en mix mellan hämtmat och sådana som sitter i restaurangen. Och vår restaurang är inte byggd för det.

Hotell Red & green i Närpes.
Hotell Red & green i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson hotell,Närpes,Österbotten,mittistan

Hotellet en räddning

Just restaurangen Red&Green har trots alla restriktioner klarat sig förhållandevis bra eftersom hotellet, som hänger ihop med restaurangen, hela tiden gått bra också under restriktionstiden. Man har haft bra beläggning eftersom man har så många gästarbetare i Närpes och det har räddat en hel del.

– Vi är i centrum av Närpes och Närpes är en väldigt livskraftig region där det händer mycket. Det byggs vindkraft och det finns industri. Vi råkar vara i en bra position.

– Och jag tror att det kanske gäller alla hotell som är på mindre orter. Det är väl i städerna som man märker bortfallet av gäster mest.

Välkommet steg

Att grupper om 50 personer får samlas från den första juni och att restauranger och caféer stegvis kan öppna är ett välkommet steg i rätt riktning. Det säger också Visit Vasas vd Max Jansson.

När det gäller sommarens turistsäsong poängterar Jansson att omkring 70 procent av turismen i Finland utgörs av inrikesturister. Om epidemiläget i Finland fortsätter utvecklas i rätt riktning finns det trots allt en strimma av hopp för sommarsäsongen.