Hoppa till huvudinnehåll

Rusch till Röda Korsets frivilligarbete - finländarna vill hjälpa till

Två frivilligarbete sorterar mathjälp i en lagerlokal i Tammerfors.
Röda Korsets frivilligarbetare sorterade och packade mathjälp i Tammerfors i april. Två frivilligarbete sorterar mathjälp i en lagerlokal i Tammerfors. Bild: Lehtikuva Finlands Röda Kors,Röda Korset,frivilligt arbete,frivilliga,välgörenhet

Coronakrisen har väckt finländarnas vilja att hjälpa, rapporterar Finlands Röda Kors. Antalet nya frivilligarbetare har klart ökat under epidemin.

I mars anmälde sig 1 070 personer som frivilliga att hjälpa till, då medeltalet är ca 600 nya frivilligarbetare per månad. Det ökade intresset syns särskilt i huvudstadsregionen och Nyland.

Behovet av frivillighjälp är stort just nu. De frivilliga får bland annat hjälpa till inom butikshjälpen och väntjänsten på distans, då personer som hör till riskgrupperna inte kan lämna sina hem.

Datamodell parar ihop frivilligarbetare med uppdrag

De nya frivilliga som anmält sig under våren har fått sin utbildning särskilt på webben och Röda Korset har tagit i bruk en datamodell som hjälper med att ge frivilliga lämpliga uppdrag.

- Hjälpbehovet fortsätter ännu under lång tid. Vi har fått en stor mängd nya, utbildade frivilliga, vilket stärker Röda Korsets beredskap för att hjälpa då coronasituationen utvecklas. säger Röda Korsets koordinator för beredskapsarbete Marko Korhonen.

Genom att utnyttja data kan de frivilliga erbjudas intressanta uppgifter snabbare och allt flera får den hjälp de behöver.