Hoppa till huvudinnehåll

Statsvetare förutspår politisk oenighet i regeringen framöver: "När stödpaket ska delas ut kommer de politiska preferenserna att komma fram"

Thomas Karv
Statsvetaren Thomas Karv tror att stödpaket kommer att dela regeringen enligt politiska preferenser. Arkivbild. Thomas Karv Bild: Yle/Anna Ruda Thomas Karv,Åbo Akademi

När regeringen presenterade lättnader i restriktionerna på måndagskvällen var det väntade besked och regeringen tycks ha varit enig, tolkar statsvetaren Thomas Karv på Åbo Akademi. Men att förhandlingarna tog 20 timmar tror Karv beror på att man diskuterat nästa steg i beslutsfattandet.

Beredskapslagen är fortfarande i kraft men regeringen har ändå fattat beslut om lättnader i de restriktioner som införts med anledning av coronaviruset. Bland annat kommer restauranger få öppna stegvis och antalet personer som får samlas på offentliga platser kommer att höjas till 50 från nuvarande tio från och med den 1 juni.

Statsvetaren Thomas Karv analyserar regeringens lättnader som mer rekommendationsbaserade utgående från sunt förnuft än förbud.

– Man kan väl säga att det är lite mer av ett svenskt förhållningssätt som kommer att gälla hädanefter, vilket säkert är väldigt välkommet, säger Karv.

Han är inte förvånad att regeringen väljer att hålla kvar vid beredskapslagarna, eftersom det ger regeringen möjlighet att ta ett steg tillbaka om det är så att viruset börjar spridas med ny fart.

Thomas Karv skulle själv inte vilja sitta i regeringens sits. Han tror inte att det är någon lätt position som vare sig Finlands eller något annat lands regering befinner sig i.

– De måste väga samhällsekonomiska intressen mot folkhälsan. Det är otroligt svåra frågor där det inte finns något facit eller något rätt eller fel svar. Det är något som framtida utredningar får visa vem som har gjort rätt och vem som har gjort fel, säger Karv.

Stora vs små stödpaket kommer att dela regeringen

Allt som allt satt regeringen i 20 timmar långa förhandlingar som pågick under söndagen och måndagen. Thomas Karv tror att det rått enighet kring de lättnader som presenterades på måndagskvällen och att det var något annat som gjorde att förhandlingarna tog så länge.

– Bakom stängda dörrar har de säkert diskuterat otroligt mycket, speciellt kring framtida stödpaket och vilka åtgärder som väntar hädanefter, alltså nästa steg. Jag tror att regeringen är ett steg längre i beslutsprocessen än vad som nu basunerats ut.

Thomas Karv tror inte att det rått politiska meningsskiljaktigheter kring de lättnader som presenterades under måndagskvällen. Däremot tror han att de politiska preferenserna kommer att komma fram när olika stödpaket och företagsstöd ska delas ut.

– Där är till exempel Centern ett sådant parti som förespråkar att det ska vara stora stödpaket till alla småföretagare medan de mer vänsterinriktade partierna kanske inte tycker att de ska vara så stora.

– Det är sådana saker som säkert kommer att vara väldigt svåra att enas kring, speciellt när pengarna kommer att sina ganska ordentligt.