Hoppa till huvudinnehåll

Bekräftat: Fotbollsligan sparkar i gång i juli

Tommi Jyry jublar efter ligaguldet.
Tommi Jyrys KuPS är regerande mästare. Tommi Jyry jublar efter ligaguldet. Bild: All Over Press Kuopion Palloseura,Tommi Jyry

Dags att sätta bollen i rullning. Den inhemska fotbollsligan inleds onsdagen den 1 juli. Vi ville se till att spelarna får minst tre veckor av gedigen träning före säsongsstarten, säger ligans vd Timo Marjamaa.

Säsongen kommer att pågå till lördagen den 21 november.

Målsättningen är att genomföra serien enligt samma system som förra säsongen. Det innebär att de tolv lagen först spelar en dubbel grundserie. Därefter gör de sex bästa lagen upp om ligatiteln i en enkel mästerskapsserie. De sex övriga spelar en enkel utmanarserie. Samtliga lag spelar därmed 27 matcher.

Däremot kommer man inte att genomföra ett slutspel om Finlands sista plats i Europa League.

– Det är goda nyheter att man har lättat på restriktionerna. Det ser ut som att lagen kan inleda fullskaliga träningar i början av juni. Vi ville se till att spelarna får minst tre veckor av gedigen träning före säsongsstarten. Juli är den tidigaste möjliga tidpunkten att sparka i gång fotbollsligan, säger ligans vd Timo Marjamaa i ett pressmeddelande.

Ifall coronaepidemin förvärras är det möjligt att fortsättningsserierna slopas. Säsongen kommer i så fall att bestå av 22 omgångar.

– Vi diskuterar kontinuerligt med hälsomyndigheter för att garantera både spelarnas och publikens säkerhet då fotbollen gör comeback, säger Marjamaa.

Tidigare i dag meddelade Bollförbundet att den Nationella ligan för damer startar den 13 juni.

Läs också