Hoppa till huvudinnehåll

Bluffande dna-testleverantör fick fängelse för bedrägeri i Lojo

DNA-prov som har analyserats och väntar på att frysas ner igen.
Efter föreläsningen fick deltagarna möjlighet att beställa dna-tester och tolkningar av dessa tester. DNA-prov som har analyserats och väntar på att frysas ner igen. Bild: Yle/Gustaf Antell dna-test,DNA,genomik,gener,Tartu universitet,EU-stöd,dna-analys,genteknik,utvecklingsstöd,forskning och utveckling

Det blev både fängelse och skadestånd för en bluffmakare som erbjöd sig att hjälpa äldre släktforskningsintresserade i Lojo att skaffa dna-tester på nätet.

En person har av Västra Nylands tingsrätt dömts för 56 fall av bedrägeri i Lojo till ett år och två månader villkorligt fängelse och till samhällstjänst i 90 timmar.

De flesta målsägande hade deltagit i den dömdas föreläsningar om släktforskning.

Efter föreläsningen fick deltagarna möjlighet att beställa dna-tester och tolkningar av dessa tester.

Priset för servicen och tjänsterna upp till 1 650 euro

De flesta kunder var äldre personer som behövde hjälp med att göra beställningen eftersom de inte klarade av att göra en beställning på engelska på nätet till det amerikanska företaget.

Kunderna hade betalat mellan 140 euro och 1 650 euro till den dömda.

Den dömda hade ändå levererat dna-forskningsresultaten bara delvis eller tagit för mycket betalt av kunderna efter att ha att uppgett högre priser än de verkliga som gällde för det amerikanska bolagets tjänster. Den dömda hade vägrat betala tillbaka pengar till kunderna.

Tingsrätten: planerad och upprepad verksamhet

Den dömda ska betala omkring 30 000 euro samt förseningsräntor i skadestånd och omkring 1 200 euro plus förseningsränta för utredningskostnader. Därtill kommer bevisningskostnader till staten på 360 euro och en brottsofferavgift på 80 euro.

Den dömda erkände sitt brott i 40 av de totalt 56 fallen. Brotten inträffade under perioden 1.5.2015-2.3.2017.

Eftersom det var frågan om planerad och upprepad verksamhet, ansåg tingsrätten att det är bedrägeri och inte lindrigt bedrägeri, trots att de enskilda brotten var ringa.