Hoppa till huvudinnehåll

De här avdragen kan du göra nästa år om du distansjobbar nu

Etätyön tekemistä ruokapöydän äärellä.
Om du måste köpa till exempel en datorskärm för att jobba hemifrån kan du dra av det i skatten. Etätyön tekemistä ruokapöydän äärellä. Bild: Niko Mannonen / Yle distansarbete

Om du arbetar på distans just nu är det bra om du för bok över vilka dagar du jobbat hemifrån. Kom också ihåg att spara kvitton över sådant du köpt för att kunna jobba hemifrån.

Många av oss jobbar på distans just nu på grund av coronavirusepidemin. Att jobba hemifrån kan orsaka utgifter som går att dra av i nästa års beskattning.

Det kan gälla utgifter för ett arbetsrum, för arbetsredskap, möbler eller nätuppkoppling.

Hur mycket man kan dra av i beskattningen beror på hur länge man arbetat på distans på grund av coronaviruset.

Självriskandelen är 750 euro

- Om du bara distansjobbar nu under undantagstillståndet men inte annars - och inte heller tänkt fortsätta med det då coronaepidemin är över så övergår ju till exempel en möbel du köpt i privat bruk. Du kan inte dra av en möbel i beskattningen bara för att du har använt den under din arbetsdag i några månader, säger överinspektör Minna Palomäki på skatteförvaltningen.

Självriskandelen för avdrag är 750 euro. Om dina kostnader för förvärv av inkomst överstiger 750 euro under året, ska du själv ange dem i din skattedeklaration.

Så här kan du förbereda dig för nästa vårs deklaration redan nu:

1. För bok över dina distansdagar för att få avdrag för arbetsrum

Om du kommit överens med din arbetsgivare om att du distansjobbar hemifrån kan du göra ett avdrag för ditt arbetsrum.

Avdragets storlek beror på hur många dagar du arbetar hemifrån. Det som är avgörande är om mer än hälften av dina arbetsdagar i år är distansdagar.

Om du i år arbetar hemifrån under färre än hälften av arbetsdagarna kan du göra ett avdrag på 450 euro. Om du inte har några andra utgifter för förvärv av inkomst kan du inte söka om avdrag.

- Den som har arbetat hemifrån under minst hälften av sina arbetsdagar i år får ett avdrag på 900 euro och går direkt över självrisken på 750 euro, säger Palomäki.

2. Spara kvitton för uppköp under distanstiden

Vanligtvis lånar arbetstagaren ut en bärbar dator som arbetstagaren kan använda då hen jobbar hemifrån. Men om du själv skaffar en dator, en stor skärm, ett tangentbord eller en mus främst för arbetsbruk kan du dra av priset för dem eller deras underhåll som förvärv av inkomst. Det här gäller även arbetsbord och -stolar.

Om priset på ett arbetsredskap som du köpt understiger 1 000 euro får du dra av priset i sin helhet i beskattningen för inköpsåret.

3. Spara räkningar för din internetuppkoppling

Du kan också dra av räkningarna för din redan befintliga nätuppkoppling i beskattningen.

Om du använder din egen nätuppkoppling för att jobba kan du dra av 50 procent av dess pris som förvärv av inkomst.

4. Ändra din skatteprocent redan på förhand

Du kan redan på förhand kolla upp hur distansjobbet påverkar eventuella avdrag och sen ändra din skatteprocent så att den motsvarar den nya situationen.

Det är bra att kolla sin skatteprocent till exempel i början av hösten då du bättre vet hur mycket du kommer att jobba på distans och hur mycket kostnaderna för arbetsresor sjunker.

Du kan använda skatteförvaltningens räknare som hjälp.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets Ensi vuonna voit vähentää verotuksessa etätyökuluja – Pidä jo nyt kirjaa etätyöpäivistä ja säästä kuitit hankinnoista skriven av Maarit Aulasmaa. Artikeln är översatt av Frida Holmberg.