Hoppa till huvudinnehåll

Fem svar till över 70-åringar som vill träffa nära och kära – så här säger Social- och hälsovårdsministeriet

En farfar eller morfar håller sitt barnbarns hand medan de promenerar på en gångväg omringad av gröna träd och natur.
Ministeriets budskap är att mor- och farföräldrar själva ska avgöra hur de ska gå tillväga gällande ifall de kan träffa sina barnbarn. Att hålla avståndet och använda sunt förnuft, lyder rekommendationen. En farfar eller morfar håller sitt barnbarns hand medan de promenerar på en gångväg omringad av gröna träd och natur. Bild: Mostphotos/David Pereiras Villagrá morfäder,barnbarn,lycklighet,vuxna,åldringar,friluftsliv,far- och morföräldrar,barn (familjemedlemmar),naturen,naturpromenad

Man ska gärna röra på sig, och man kan träffa sina barnbarn eller vänner utomhus. Linjen är lite mildare än förr, men var och en ska avgöra riskerna med tanke på den egna hälsan. Social- och hälsovårdsministeriet svarar på fem frågor för Svenska Yle.

Ministeriet arbetar just nu med uppdaterade rekommendationer till över 70-åringar, med hänsyn till riskerna av att smittas av coronaviruset. Tuija Kumpulainen som är direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet svarar på Svenska Yles frågor.

1. Ni säger nu från ministeriets sida att ni rekommenderar att äldre också rör på sig utomhus, hur ska man tolka det?

– Man kan inte säga att det skulle vara farligt att gå utomhus allena. Man kan motionera så att man håller de fysiska avstånden till andra mänskor.

Ministeriet arbetar med frågan om vad som är farligare för folkhälsan – att man sitter stilla hemma och undviker smitta till varje pris, eller att man kan röra på sig utomhus i vissa situationer.

– Folk har tagit rekommendationerna jättebra på allvar. Men också det att man är hemma oberoende av ålder, och inte alls rör på sig, är farligt med tanke på hälsan, säger Kumpulainen.

Även om det hela tiden har handlat om en rekommendation, och inte ett förbud för över 70-åringarna, så har myndigheternas anvisningar stor betydelse för hur mänskor beter sig.

2. Hur rekommenderar ni att över 70-åringarna gör, om de vill umgås med andra?

– Som vi alltid säger: handhygien, hosthygien och fysiska avstånd. Det finns vissa tecken på att det skulle vara mindre farligt utomhus, men avståndet är viktigast. Inte behöver man kramas och gå så nära, utan man kan tala på längre håll också, så att man ser varandra.

3. Vad rekommenderar ni för de äldre som vill träffa till exempel sina barnbarn?

– Det är egentligen det samma. Alla gör sina egna beslut. Vi rekommenderar att man håller avståndet och gör det med sunt förnuft. Man kan avgöra vad risken är i förhållande till sig själv. Vad är risken för att man får viruset, och vad är risken för att man är ensam och mår dåligt av det?

4. Kommer ni att uttala er om besök på äldreboenden?

– Vi funderar på det också. Men det är i så tidigt skede att man inte kan säga mera. Det är en plats med många äldre – det är annat än att två över 70-åringar träffas i en park. Men vi kommer att diskutera saken.

5. När kommer ni att publicera era nya rekommendationer?

– Förhoppningsvis nästa vecka, men vi måste ännu titta på dem, och diskutera dem politiskt, så det tar lite tid.