Hoppa till huvudinnehåll

Hemmabagarens ultimata brödlista – här finns allt från enkla rör ihop-limpor utan jäst till tredagars hantverksbröd

Ett bakbord med några degklumpar, mjöl, och utkavlade tunnbröd. I bakgrunden en suddig kavel.
Har också du börjat baka bröd under coronakrisen? I butikerna har jäst och mjöl ibland lyst med sin frånvaro på grund av bakningsboomen. Ett bakbord med några degklumpar, mjöl, och utkavlade tunnbröd. I bakgrunden en suddig kavel. Bild: Carina Ahlskog / Yle bakning,deg,Smet,bröd,tunnbröd,mjöl

Bakning har toppat nyheterna runt om i världen de senaste veckorna. Den uråldriga sysslan har åkt upp som en raket på listan över vad man aktiverar sig med hemma i tider av karantän och social distansering.

I Italien går kvarnarna heta dygnet runt för att kunna möta upp italienarnas konsumtion och också här i Finland säljer butikerna slut på jäst och mjöl.

Här har vi samlat några av Strömsös recept på bröd – allt från snabba långpannebröd till ett tredagars grytbröd. Våra glutenfria favoriter finns också med i listan. Berätta gärna i kommentarerna vilket bröd som blev din favorit.

Enkelt brytbröd i långpanna

Brödskivor på en skärbräda
Du kan variera hur du toppar brödet beroende på vad du har hemma. Sesamfrön, vallmofrön och pumpakärnor är också gott på bröd. Brödskivor på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE matrecept,bröd,Strömsö

Gillar du snabba projekt i köket och föredrar du att baka i långpanna? Då är det här brytbrödet på vassle receptet för dig. Det blir dessutom extra saftigt att baka i långpanna. Anders bakade det på vassle, en sidoprodukt av hemlagad färskost. Men det går lika bra att baka med vatten eller mjölk.

Baka tunnbröd – med eller utan jäst

Hällakakor som svalnar under en handduk på en sten.
Ta med degen på utflykten och baka tunnbröd över öppen eld. Hällakakor som svalnar under en handduk på en sten. Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö,tunnbröd,bakning,Anders Samuelsson

Har du svårt att få tag på jäst eller bara känner dig akut brödsugen? Då ska du testa receptet på hällakaka som man bakar snabbt med bikarbonat. Det här är också en perfekt deg att ta med sig på utflykten och baka över öppen eld. Det är bara att klämma ut degen till små kakor i handen.

Nygräddad tunnbröd under en handduk.
Tunnbröd går bra att frysa in och kan användas till olika wraps. Nygräddad tunnbröd under en handduk. Bild: Yle / Carina Ahlskog tunnbröd,bröd,bakning,Paul Svensson,Strömsö

Tunnbröd smakar bäst nygräddade, men de går också bra att frysa in. Det här tunnbrödet bakas med speltmjöl, ett smakrikt urvete. Det passar bra att äta med bara smör eller för att göra matiga, fyllda tunnbrödsrullar.

Limpor med rotsaker och frukt

Rotsaksbröd
Den här limpan har en knaprig skorpa och är saftig inuti. Rotsaksbröd Bild: Yle/Carina Ahlskog rotsaksbröd

Gillar du saftiga bröd är ett knep att baka med rotsaker i degen. I vår rotsakslimpa går det bra att använda gårdagens kokta rotsaker eller de skruttiga rotsakerna som glömts bort djupt inne i kylskåpet.

Det är ett bröd som man viker flera gånger under jäsningen. Smakerna hinner utvecklas när brödet får jäsa längre.

Julbröd
Den här limpan passar bra på julbordet men för den som gillar frukt i bröd passar den året om. Julbröd Bild: YLE/Carina Ahlskog bröd,Strömsö

Ett bröd med fruktigare och rent av juligare toner är det här aprikosbrödet. Kanel, ingefära och kardemumma ger smak och doft åt det här vackra brödet.

Frasiga knäckebröd och salta kex

Knäckebröd på långrostad havre i en plåtburk
Låt svamp i degen bli ditt nya hemliga trick. Knäckebröd på långrostad havre i en plåtburk Bild: Yle/Carina Ahlskog knäckebröd,glutenfri diet,glutenfria produkter,bakverk,Strömsö,Paul Svensson

Har du hört talas om skrädmjöl eller talkonmjöl? Det är ett mjöl som bland annat görs med rostat havre. Det ger smak åt det här knäckebrödet. En bonus är att det är glutenfritt. Svamp i degen låter kanske otippat men det ger ett härligt djup i smaken.

Salta kex med glögginlagda fikon
De här salta kexen är glutenfria och passar fint på t.ex. ostbrickan. Salta kex med glögginlagda fikon Bild: Yle/Carina Ahlskog fikon,Strömsö,salta kex

Ett annat smakrikt glutenfritt recept är de här salta frökexen. Här går det enkelt att variera degen med de frön man har hemma i skafferiet.

Spänn musklerna – testa vårt fusk-surdegsbröd

3-dagars bröd
Det här trekilos brödet bakas på tre dagar – ett recept för den uthållige. 3-dagars bröd Bild: Yle/Carina Ahlskog bröd,ekologisk mat,Emmer,jäsning

Har du varit sugen på att testa baka surdegsbröd? Då kan vårt tredagars grytbröd vara något för dig. Det är inte en äkta surdeg, men processen med den långsamma jäsningen är snarlik. Det här är ett bröd som mättar länge.

Våra glutenfria favoriter

En plåt med två nygräddade, vridna baguetter.
De glutenfria, vridna baguetterna är härligt sega i konsistensen. En plåt med två nygräddade, vridna baguetter. Bild: Carina Ahlskog / Yle glutenfria produkter,glutenfri diet,bröd,bakning,baguette,recept

Rör ihop-limpa och vridna baguetter hör till våra bästa glutenfria recept. De här bröden gillar alla, oberoende eventuella allergier. Degen till baguetten kan vara lite knepig att hantera, men här får du våra bästa tips för att du ska lyckas.
En mörk limpa med nötter som ligger uppskuren på ett skärbräde.
En mörk limpa med nötter som ligger uppskuren på ett skärbräde. Bild: Carina Ahlskog / Yle glutenfria produkter,glutenfri diet,bakning,bröd,baguette,recept,Strömsö