Hoppa till huvudinnehåll

Många skolor fortsätter på distans hela vårterminen trots att restriktionerna lättas – PSG satsar på dimission och stipendieutdelning i augusti

Ela Strandberg knäpper på sin telefon på bordet.
De flesta rektorer är överens om att det digitala hoppet ökat enormt på bara några veckor och att det är kunskap som kan användas också i framtiden. Ela Strandberg knäpper på sin telefon på bordet. Bild: Marie Söderman/Yle klasslärare,Pargas,distansundervisning

Pargas svenska gymnasium kommer fortsätta med distansstudier terminen ut. Likaså Novia, berättar rektor Örjan Andersson. Axxell fortsätter med distansundervisning i mån av möjlighet, men öppnar också upp närstudier inom vissa inriktningar.

Det här meddelar skolorna efter att regeringen under måndagen meddelat att gymnasier, yrkesläroanstalter, högskolor och fritt bildningsarbete kan öppnas den 13 maj.

Maria Pettersson, kommunikationschef vid Axxell, säger att man kommer fortsätta med distansundervisning där det är möjligt.

– Det kommer troligtvis gälla till exempel merkonomutbildningen. Däremot kanske metallutbildningen och andra väldigt praktiska yrken kan få ha en viss närundervisning de sista veckorna.

Det kommer bli en stor operation att börja med närundervisningen igen tror Petterson, men säger att de olika utbildningsinriktningarna långt själva bestämmer hur de gör.

Novia: Vi fortsätter med distansundervisning

Från Novia säger rektor Örjan Andersson att man redan för flera veckor sedan gått ut med att sköta undervisningen på distans och det här gäller ännu, trots möjligheten att öppna upp för närundervisning.

– Vi gick ut med den här infon då dels för att lärare ska kunna planera sin undervisning och dels för att studerande inte ska sväva i ovisshet.

örjan andersson står vid ett fönster. han bär kostym och glasögon.
Örjan Andersson säger att distansundervisningen gått bra trots bara två dagars förberedelser när det begav sig. Han tror att nog att något kommer bli kvar sedan när det blir någon typ av normalläge igen, eftersom många tagit till sig det här sättet att studera och undervisa. örjan andersson står vid ett fönster. han bär kostym och glasögon. Bild: Yle/ Axel Brink Örjan Andersson

Gällande hösten konstaterar Andersson att utbyteselever troligtvis inte kommer hinna söka om uppehållstillstånd innan höstens termin startar.

– Därför kommer vi erbjuda dessa elever distansstudier första terminen, säger Andersson.

Ingen vanlig skolavslutning i Pargas svenska gymnasium

I Pargas svenska gymnasium, PSG, säger rektor Annika Gustafsson att distansundervisningen fortsätter terminen till slut. Det var ett tjänsteinnehavandebeslut som fattades av utbildningschefen.

Skolavslutningen är ett annat ämne som diskuterats. Enligt Gustafsson kommer det inte bli någon vanlig avslutning.

– Vi ska försöka ha dimission och stipendieutdelning den 29 augusti i stället om det lyckas. Men betygen kommer nog nu redan i vår på posten.

Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium
Annika Gustafsson säger att det på ett sätt blir skönt att skjuta upp den stora avslutningen, men att den samtidigt fungerat som ett avslut på terminen, som nu istället blir utdragen. Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium Bild: Yle/Johanna Ventus rektor annika gustafsson

Eleverna i PSG har inte varit helt obekanta med de digitala verktygen, men Gustafsson säger att det nog blev en stor omställning för många då allt plötsligt skulle ske på distans.

– Några studerande har fallit emellan, men de har nog alla varit otroligt duktiga ändå. Jag är också djupt imponerad över arbetet som lärarna gjort. Vi kommer säkert kunna dra nytta av det här också i framtiden.

Katedralskolan i Åbo får veta vad som gäller under onsdagen, men rektor Marianne Pärnänen tror att det lutar åt att distansundervisningen fortsätter.

Åbo Akademi återkommer med information på onsdag eftermiddag.