Hoppa till huvudinnehåll

Nästa glädjebesked inför sportsommaren – inhemska friidrotten startar i juni och Yle sänder tävlingarna

Annimari Korte och Nooralotta Neziri.
Tidigare i vår har de finländska häckdamerna sagt att de kan ordna egna tävlingar. Nu ser det ut som att de får kuska runt i Finland för att springa. Annimari Korte och Nooralotta Neziri. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Nooralotta Neziri,Annimari Korte,häcklöpning

Den finländska friidrottssäsongen ser ut att bli relativt välfylld. Yle kommer att sända en rad tävlingar – bland annat GP-serien, FM och landskampen mot Sverige.

Tidigare under onsdagen satte den inhemska fotbollen sina ramar för hur säsongen ska köra i gång. Nu kommer det också positiva signaler från friidrottsfronten.

Med start i slutet av juni ska den inhemska friidrottssommaren starta. Då handlar det om en så kallad tematävling där bara ett mindre antal grenar står på programmet.

Sedan rullar friidrotten på runt om i Finland – och Yle finns med och direktsänder tävlingarna. I tv-tablån kommer bland annat FM i Åbo, friidrottslandskampen i Tammerfors, Paavo Nurmi Games och fyra GP-tävlingar att finnas.

Yle och friidrottsförbundet kom överens om sändningsrättigheterna under onsdagen.

– Friidrott är en kär gren för finländarna och våra tv-sändningar samlar alltid fina tittarsiffror. När de stora mästerskapen har strukits ur kalendern är efterfrågan ännu större för inhemsk friidrott, säger Yles sportchef Joose Palonen på Yle Urheilus webbplats.

Oklart om det blir publik

Enligt regeringens nya linjedragningar för arrangemang är idrottstävlingar möjliga att ordna från och med juni.

Den inhemska GP-serien i friidrott skulle ursprungligen ha inletts i Joensuu i juni, men den tävling ställdes in på grund av coronaviruset. Totalt ska det ändå bli fyra GP-tävlingar under sommaren.

Tävlingen i Joensuu har flyttats till Kuortane.

– Tanken är att vi följer myndigheternas riktlinjer när vi ordnar tävlingar. Nu väntar vi på vilka besked som kommer från Regionförvaltningsverken. Efter det vet vi hur det blir med till exempel publik vid tävlingarna, säger friidrottsförbundets ordförande Sami Itani.

Tidigare i vår har de två stora internationella friidrottsmästerskapen för sommaren – OS i Tokyo och EM i Paris – strukits från tävlingskalendern.

Så sänder Yle friidrott under sommaren:

26–27 juni: Tematävling
8 juli: GP-tävling, Jyväskylä
15 juli: GP-tävling, Lahtis
22–23 juli: Tematävling
1 augusti: GP-tävling, Kuortane
5 augusti: GP-tävling, Esbo
11 augusti: Paavo Nurmi Games, Åbo
13–16 augusti: FM, Åbo
26 augusti: Stjärntävling, Helsingfors
4–5 september: Friidrottslandskamp Finland–Sverige, Tammerfors
12–13 september: Stafett-FM, Kotka
27 september: Terräng-FM, Kurikka