Hoppa till huvudinnehåll

OS-kvalet i ishockey flyttas fram – Lejonen får vänta till 2021 på två av motståndarna

Danmark jublar i hockey-VM 2018.
Danmark är ett av lagen som ska försöka kvala in till OS i Peking. Danmark jublar i hockey-VM 2018. Bild: EPA Danmarks herrlandslag i ishockey

Coronaviruset tvingar ishockeyn att agera igen. Nu är det kvalet till OS-turneringen i Peking som inte kan spelas som planerat på grund av pandemin.

Det blir inga kvalturneringar i Slovakien, Lettland och Norge i slutet av sommaren. Det meddelade det internationella ishockeyförbundet IIHF på sin webbplats på onsdagen.

Orsaken stavas givetvis coronaviruset och de restriktioner som pandemin har lett till när det gäller bland annat resor och hälsorisken.

I stället för att spika grupperna till den olympiska ishockeyturneringen 2022 i sommar, blir det kval först sommaren 2021 – ungefär ett halvår före OS-starten i Peking.

IIHF:s beslut, som togs efter ett möte på onsdagen, att flytta fram kvalet ska också godkännas av den internationella olympiska kommittén.

Finland och Sverige i samma grupp

Det här betyder också att Finland och Sverige får vänta på att få veta vilka de två övriga motståndarna i OS-gruppspelet är. Två av de tre lagen som vinner sin kvalgrupp ska in i Lejonens grupp.

Länderna i de tre kvalturneringarna:

  • Slovakien, Vitryssland, Österrike, Polen
  • Lettland, Frankrike, Italien, Ungern
  • Norge, Danmark, Sydkorea, Slovenien

Enligt IIHF är planen att ordna turneringarna mellan den 26 och 29 augusti 2021.

Tidigare i vår tvingades IIHF att ställa in samtliga VM-turneringar i vår på grund av coronaviruset. I normala fall hade herrarnas VM startat på fredag i Schweiz.

Läs också