Hoppa till huvudinnehåll

Sänkt beredskap vid Vasa centralsjukhus samtidigt som coronarestriktionerna luckras upp: "Vi kan höja beredskapen på ett dygn om det krävs"

Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus.
Tf chefsöverläkare Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus säger att de kan återgå till full beredskap på ett eller två dygn. Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus. Bild: Vasa centralsjukhus bildbank läkare,vasa centralsjukhus

Vasa centralsjukhus har sänkt beredskapsläget på grund av det lugna coronaläget. Att det här sker samtidigt som coronarestriktionerna börjar lättas upp oroar inte tf chefsöverläkare Peter Nieminen desto mer.

På grund av det lugna coronaläget inom Vasa sjukvårdsdistrikt har Vasa centralsjukhus sänkt sitt beredskapsläge från full till höjd beredskap. Förändringen trädde i kraft på måndagen.

Att det här sker samtidigt som coronarestriktionerna gradvis lättas upp i landet är inte ett problem, säger Peter Nieminen.

- Något direkt problem ser jag inte för tillfället. Klart att det blir lite spännande att se vad som händer när restriktionerna lättas men för vår del i landskapet har vi inga positiva "triggers" som skulle utlösa full beredskap för tillfället. Därför försöker vi med alla medel gå tillbaka till normal verksamhet, eller så normal verksamhet som möjligt. Men vi är beredda att återgå till högre beredskapsnivå direkt situationen kräver det.

Att gå tillbaka till full beredskap kan ske snabbt, i princip inom ett dygn eller ett par dygn, säger Nieminen.

- Det är inte nödvändigtvis så hemskt mycket som behöver ändras. Vi har ju övat redan en gång så vi har vanan inne.

Bra isoleringsmöjligheter på intensiven

Eftersom antalet patienter som behöver intensivvård har minskat kommer man under den här veckan att igen börja vårda alla intensivvårdspatienter på bara en enhet. Man kan ändå effektivt förhindra smittospridning, enligt Nieminen.

- Vi har bra isoleringsmöjligheter. Vi har ett rum som fungerar med undertryck och sex personer kan isoleras totalt på intensiven. Sedan finns också andra platser. Det är ju bäst att alla som kräver intensivvård kan skötas på samma ställe så länge det är möjligt.

Finns det någonting i de lättade restriktionerna som du ser som extra riskabelt?

- Inte vad gäller landskapet. Här har det varit stabilt. Jag tror inte att så hemskt mycket ändras. Det största riskmomentet är förstås om folk börjar resa.

Hur oroad är du över att en epidemitopp infaller mitt i semestertider?

- Nog är det ett visst orosmoln där. Det kan också ske på hösten. Väldigt mycket beror på hur folk nu reagerar på situationen och hur de följer rekommendationerna. Man kan nå samma resultat med rekommendationer som med restriktioner bara folk följer dem.

Kan ni kalla in folk från semestrar ifall det blir rusning på sjukhuset i juli?

- Det måste vi ju göra i så fall men klart att vi på alla sätt och vis försöker ordna det så att det inte behöver göras i så fall. Alla behöver nog vila och ha semester.

Läs också