Hoppa till huvudinnehåll

Snart är fotbollen tillbaka i Finland: Nationella Ligan öppnar i mitten av juni

FC Honka jublar efter mål mot HJK 2019.
Fotbollen är snart tillbaka! FC Honka jublar efter mål mot HJK 2019. Bild: Yle / Tomi Hänninen Nationella ligan,FC Honka,fotboll

Nationella Ligan i fotboll startar den 13 juni. Ursprungligen borde damernas fotbollsliga ha kört i gång den 27 mars men coronapandemin satte käppar i hjulen för schemat.

Serien spelas som en dubbel serie med 18 matcher där lagen möter varandra två gånger. Enligt planerna spelas serien klart i november, men vid behov kan säsongen förlängas till kalenderårets slut.

– Vi har noga följt med situationen och byggt upp olika scenarier och i och med statsrådets linjedragning i måndags blev det klart att vi kan köra i gång i medlet av juni, säger Heidi Pihlaja som är utvecklingschef på Bollförbundet.

– Det är viktigt att ge lagen möjlighet att träna tillsammans ett par veckor innan matcherna börjar, säger Pihlaja åt Yle Sporten.

Ligans startdatum den 13 juni innebär att lagen har två veckor på sig i början av juni att träna ihop inför säsongen.

Enligt statsrådets linjedragning får över 50 människor men under 500 människor samlas på ett och samma evenemang från och med den 1 juni.

Små skillnader i spelsystemet

Ligan kommer att spelas som en dubbelserie där lagen möter varandra två gånger. Men en skillnad sker i förhållande till tidigare år.

– De övre- och undre slutspelen lämnas bort. Däremot faller och stiger lagen mellan serienivåerna precis som förr. Och förstås vaskas en finsk mästare fram.

Coronapandemin innebär att stor uppmärksamhet kommer att fästas vid säkerhet och trygghet såväl på som utanför planen.

– Det finns strikta instruktioner hur lagen tränar och för matcherna kommer vi att göra noggranna stadionspecifika planer, eftersom alla spelplatser är lite olika, säger Pihlaja.

Som exempel nämner hon hon hur biljettförsäljningen ska ske utan att det uppstår långa köer. God handhygien och tillräckliga skyddsavstånd mellan sittplatserna är likaså av största vikt.

Och om det uppdagas coronasmitta?

– Om det under säsongen uppdagas fall av coronasmittan i ett lag så flyttas lagets match preliminärt till ett ledigt veckoslut på hösten. Vi följer hälsomyndigheternas direktiv och arbetar fortfarande på noggrannare gemensamma spelregler, säger Heidi Pihlaja.

Läs också