Hoppa till huvudinnehåll

Studenterna kommer inte ännu få tillgång till ÅA:s utrymmen i vår trots gradvis öppnande säger rektorn: "Riskerna är precis lika stora som tidigare"

En kvinna i gul basker går på trottoaren vid Biskopsgatan i Åbo.
Inga studenter i campusområden varken i Åbo eller Vasa ännu, men en del forskning kommer kunna börja bedrivas igen så småningom. En kvinna i gul basker går på trottoaren vid Biskopsgatan i Åbo. Bild: Arash Matin/Yle Åbo Akademi,Åbo,Stängsel,gator,kvinna,parkering,bilar,trottoarer,biskopsgatan i åbo

Inga studenter på campus ännu. Inga närstudier heller. Däremot kan en del utrymmen öppnas upp för forskning som har varit svår att göra på distans, säger Åbo Akademis rektor Moira von Wright.

Ledningsrådet vid Åbo Akademi håller som bäst på att skapa en plan för att gradvis kunna öppna delar av universitetets utrymmen igen.

Öppnandet gäller biblioteken, en viss del av undervisningen, såsom praktik i skolan, och en del av forskningen.

- Det är ett stort projekt att gradvis öppna upp utrymmena eftersom vi behöver ta reda på vilka behoven är och veta vad som är möjligt att göra inom ramen för de regler som finns utan att öka risken för smittspridning, säger von Wright.

De som ser fram emot det här är framförallt forskare som inte haft tillgång till sina laboratorier och databaser― Moira von Wright
Moira von Wright som Daniel Olins gäst
Moira von Wright gästade Daniel Olin i studion tidigare i vår. Hon är lättad över att universiteten får ta eget ansvar över öppnandet av de egna utrymmena. Moira von Wright som Daniel Olins gäst Bild: Barbro Ahlstedt Moira von Wright

Inga nöjesträffar i campusområdet ännu för studenterna

von Wright säger att läget ännu kan förändras, men att de nu utgår från att åtminstone studenterna fortsätter att studera på distans den här terminen.

Det här betyder också att studenterna inte kommer få vistas i utrymmena ännu i vår av andra orsaker heller, säger von Wright.

- Principen just nu är att tills terminen är slut ska studenterna inte ha tillgång till campus annat än i undantagsfall. Rena nöjen kan vi till exempel inte erbjuda i det här skedet.

många studenter befinner sig i aulan av asa-huset. där finns stolar och bord i gulaktiga färger
En vanlig dag i ASA-huset innan coronaepidemin. Det kommer ta ett tag innan studenterna får möjlighet att träffas igen på ÅA:s utrymmen. många studenter befinner sig i aulan av asa-huset. där finns stolar och bord i gulaktiga färger Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,Åbo Akademi,studenter,studerande,unga vuxna,asa-huset

Internationella studenters närvaro i höst ett stort frågetecken

Hur hösten kommer att se ut är det ingen som ännu riktigt vet.

- Vi försöker titta i kristallkulan men det ser disigt ut, säger von Wright.

Just nu vet man ungefär vad som gäller fram till juli, men efter det är mycket oklart. Det största frågetecknet gäller de internationella studenternas närvaro i höst.

- Vi har många utländska studenter som gärna kommer till Åbo Akademi. För dem som redan är inskrivna och redan är med i vårt system fungerar distansundervisning ganska bra, vi har också disputationer som kommer att hållas på distans även i höst, men när det gäller att få in nya studenter utomlandsifrån kan det vara knepigare.

von Wright ser ändå positivt på den ökade kunskapen av distansundervisning och på framtidens lärande.

- Delar av den här distansutbildningen tror jag kommer att bli en del av vår vardag framöver.

Läs också