Hoppa till huvudinnehåll

Vita huset avvecklar arbetsgruppen som ansvarat för coronaresponsen - Trump: "Vi kan inte hålla landet stängt i fem år till"

Donald Trump tar emot en ansiktsmask under sitt besök i Phoenix i delstaten Arizona.
President Donald Trump håller i en ansiktsmask som han tog emot under sitt besök i Arizona på tisdag. Trump bar inget ansiktsskydd under besöket, som var hans första längre resa på en månad. Donald Trump tar emot en ansiktsmask under sitt besök i Phoenix i delstaten Arizona. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Vita huset kommer att avveckla arbetsgruppen som gått under namnet Task force och som koordinerat kampen mot coronapandemin under ledning av USA:s vicepresident Mike Pence.

Det sade president Donald Trump i går i samband med ett besök i Arizona, Trumps första längre resa på en månad.

Enligt Trump går USA nu in i nästa fas som fokuserar på att öppna upp landet och på eftervården av pandemin.

- Mike Pence och arbetsgruppen har gjort ett gott jobb. Men nu går vi vidare på ett lite annorlunda sätt, som handlar om trygghet och om att öppna upp landet, sade Trump.

Trump besökte bland annat en lokal fabrik i Arizona som tillverkar ansiktsskydd. Presidenten själv bar skyddsglasögon men inget ansiktsskydd.

Trump påpekade att kampen mot coronaviruset inte är förbi, men att fokus nu ligger på att öppna upp landet.

- Vi kan inte hålla landet stängt under de kommande fem åren, svarade Trump på frågan om varför task force-arbetsgruppen ska upplösas.

Mike Pence har tidigare nämnt den 25 maj, då USA firar Memorial Day, som tidpunkten då ledningen av coronagruppen ska ses över.

Ungefär hälften av de amerikanska delstaterna har börjat öppna upp sina ekonomier.

Bland dem finns lindrigt drabbade delstater som Montana och Alaska, med färre än 500 kända fall.

Men också Indiana och Georgia, båda med över 20 000 fall av coronaviruset, har börjat lätta på begränsningarna, liksom också folkrika Texas där coronafallen fortsätter att öka.

Över 70 000 coronadöda i USA - den dagliga dödssiffran riskerar att stiga

Pandemin är långt ifrån förbi i USA. Över 70 000 personer har dött i sjukdomen covid-19 som orsakas av coronaviruset. Dödssiffran på tisdagen var över 2 300 personer.

Coronaviruset har nu spridit sig också till de mer rurala delarna av USA. Spridningstakten är snabbast just nu i bland annat Illinois, Texas, Ohio och Virginia.

Däremot verkar hårt drabbade New York med över 25 000 coronadöda ha passerat den värsta fasen, enligt delstatens guvernör Andrew Cuomo.

En intern prognos som läckte ut från Vita huset visar att den dagliga dödssiffran kan öka till över 3 000 personer och antalet smittor till 200 000 per dag från och med den första juni om USA börjar upp ekonomin på en bredare front, skrev New York Times i förrgår.

Men siffran bygger på en ofullständig analys och representerar bara ett av flera osäkra scenarier, säger epidemiologen bakom prognosen till NPR.

En färsk gallupundersökning som gjorts av tidningen Washington Post och University of Maryland
visar att många amerikaner fortfarande känner ängslighet inför tanken att öppna upp landet och återgå till en mer normal vardag.

Knappt hälften av de tillfrågade säger att de känner sig obekväma vid tanken att besöka en matbutik, medan fyra av fem amerikaner upplever otrygghet vid tanken att gå till en restaurang, visar gallupmätningen.

Källor: Reuters, New York Times, NPR.