Hoppa till huvudinnehåll

Den ekonomiska krisen syns också i Hangö hamn: "Avmattningen ökar och går snabbare nedåt"

Flygbild av Hangö hamn.
Trafiken till och från Hangö hamn blir allt lugnare. Flygbild av Hangö hamn. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Hangö,Hangö hamn,hamnar,fartyg

Hangö hamn har sju rekordår bakom sig, men nu blir det ett avbrott i tillväxten. Coronapandemin påverkar världsekonomin negativt och det syns också i hamnens verksamhet.

Mars månad var ännu relativt normal för hamnens del. I april började det sedan synas en långsam nedgång i trafiken på grund av coronapandemin.

Nedgången ser ut att fortsätta och intensifieras, säger Hangö hamns vd Anders Ahlvik.

- Vi förväntade oss först att pandemin relativt snabbt syns i ekonomin och det blir en djupdykning som vi rätt snabbt kommer upp från till normalnivå. Men det verkar inte gå så, utan tyvärr ser det ut som om den relativt långsamma avmattningen ökar och blir snabbare.

Minskad konsumtion syns i hamnens verksamhet

Till en början uppfattade Anders Ahlvik att importen via Hangö hamn avtog medan exporten upprätthölls på någorlunda normal nivå. Men det här varierar väldigt mycket från vecka till vecka, kommenterar han.

Transporterna av livsmedel och konsumtionsvaror till och från Finland har varit rätt stabil och det är en bra sak för Hangö hamn.

Porträttbild av Anders Ahlvik.
Hangö hamns vd Anders Ahlvik har sett upp- och nedgångar under sina 35 år inom näringslivet. Porträttbild av Anders Ahlvik. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Hangö,Hangö hamn,Västnyland,anders ahlvik

Samtidigt är det klart att exportindustrin lider då exportmarknaderna går neråt, fortsätter Ahlvik.

- Det att samhället är stängt påverkar konsumenternas förtroende för ekonomin. Det minskar köpivern och det syns i internationella transporter ögonaböj.

En av de första saker man låter bli att investera i då ekonomin är stram är en ny bil. Och det här syns också i Hangö hamn.

- Det som är jättejobbigt för Hangöborna att överlag är att bilimporten mer eller mindre står stilla och har gjort det redan ett tag, säger Anders Ahlvik.

Rekordvolymer möjliga i framtiden också

Hangö hamn hör till de största hamnarna i Finland och har en stor betydelse för Hangöborna och västnylänningarna. Själva hamnkontoret har 23 anställda och i hamnen jobbar mellan 700 och 800 personer.

En fraktfartyg ute på öppet vatten.
Fartyg från många olika länder angör Hangö hamn. En fraktfartyg ute på öppet vatten. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Hangö,Hangö hamn,export,import,fartyg,fraktfartyg

I fjol blev det sjunde året på raken som Hangö hamn satte rekord. År 2019 fraktades 6,2 miljoner ton gods över Hangö hamn, vilket betyder en ökning på 20 procent sedan år 2018.

Men i år blir det definitivt inget rekordår, säger Ahlvik. Han är ändå inte speciellt orolig på längre sikt.

- Jag har varit med över 35 år i näringslivet och sett uppgångar och nedgångar.

Han nämner speciellt den nya verksamheten i hamnen i Koverhar. Där finns potential för ännu större volymer i framtiden, säger han.

Hamnarbetet måste göras på plats och ställe

Hangö hamn följer precis som andra arbetsplatser myndigheternas råd och direktiv hur man ska agera under coronapandemin.

Det gäller att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma om man känner sig sjuk.

Hangö hamn.
Hamnens personal träffar inte fartygens besättning. Hangö hamn. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Hangö,Hangö hamn,Västnyland,långtradare,transport

Distansarbete gäller också i mån av möjlighet. Men en stor del av arbetet handlar om att lasta och lossa fartyg och ge service till kunder och det måste ske på plats och ställe.

- Det här är en internationell arbetsplats och eftersom vi säljer arbete så måste många vara på jobb. Därför är det väldigt viktigt att alla tar sitt ansvar.

Det faktum att fartyg från många andra länder anlöper Hangö hamn oroar inte Anders Ahlvik. Fartygen har hård disciplin ombort och besättningen är mer eller mindre i karantän och träffar inte hamnens personal.

- Tvärtom är jag mindre orolig att bli smittad här än någon annanstans.