Hoppa till huvudinnehåll

Diabetesvaccin utvecklas i samarbete mellan forskare i Sverige och Finland – ska snart testas på människor

Insulinpumpen har underlättat Marias vardag med diabetes.
Cirka 50 000 människor i Finland och Sverige har diabetes av typ 1. På bilden syns en insulinpump som kan underlätta vardagen för många som har diabetes. Insulinpumpen har underlättat Marias vardag med diabetes. Bild: Yle/Johanna Ventus Insulinpump,diabetes,insulin

Virusinfektioner kan ha en koppling till diabetes av typ 1, skriver Yle Uutiset. Infektioner kan orsaka en autoimmun attack i kroppen och det kan ha en inverkan på om man insjuknar i diabetes. Nu håller svenska och finländska forskare på att utveckla ett vaccin som kunde skydda mot sjukdomen. Vaccinet fungerar så att den stoppar en enterovirusinfektion.

Det är virusforskare vid Tammerfors universitet, Karolinska institutet i Sverige och Jyväskylä universitet som deltar i forskningsprojektet.

Undersökningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Kring 50 000 finländare och 50 000 svenskar har diabetes av typ 1.

Varför man insjuknar är inte helt känt, men man vet att genetiska faktorer och miljöfaktorer påverkar. En av orsakerna till att man insjuknar kan kopplas till infektioner som orsakas av enterovirus.

CVB-infektioner kan orsaka diabetes

Coxsackie B-virus, en undergrupp av enterovirus, innefattar sex olika typer som är vanliga orsaker till influensa.

Enligt forskarna har infektioner som orsakas av just de här CVB-virusen koppling till att man insjuknar i diabetes av typ 1.

Det är möjligt att en infektion orsakar en autoimmun attack i kroppen och att den påverkar betacellerna som producerar insulin i bukspottskörteln.

I undersökningar har man under flera år följt med barn som har en genetisk risk att insjukna i diabetes av typ 1. Studierna visar att CVB-infektioner kan vara en faktor som orsakar diabetes.

Man har ändå inte ännu med säkerhet kunnat bevisa att den här kopplingen finns.

Diabetesvaccin ska snart testas på människor

Forskare har nu utvecklat ett vaccin som skyddar mot alla sex kända CVB-virus.

Vaccinet har testats på djur och i djurtest har vaccinet skyddat CVB-infekterade möss från att insjukna i diabetes av typ 1. Vaccinet har också testats på rhesusapor som har en genetik som liknar människans.

Vaccinet har fungerat bra och det har bildats antikroppar mot CVB-virus hos djuren.

Ett amerikanskt läkemedelsföretag ska påbörja kliniska tester och testa vaccinet på människor. Ifall vaccinet är tryggt att använda kunde det också skydda barn som har en genetisk risk att insjukna i diabetes av typ 1.

– Vi hoppas att vaccinet visar sig vara effektivt och att man kan ge det till barn, säger Malin Flodström-Tullberg som är professor i diabetes vid Karolinska institutet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ykköstyypin diabetesta vastaan on kehitetty rokote – eläinkokeissa rokote suojasi sairastumiselta, seuraavaksi sitä tutkitaan ihmisillä skriven av Eija Heikkilä. Översättningen gjordes av Saga Mannila.