Hoppa till huvudinnehåll

Finland är bättre än Sverige på att hylla hockeyhjältar – åtminstone enligt Curre Lindström: "Har blivit både guldringar, armband och medaljer"

Curt Lindström.
Curt Lindström. Curt Lindström. Bild: Tomi Natri/All Over Press ishockey,Curt Lindström

I Finland minns man sina hockeyhjältar bättre än i Sverige. Så tycker guldtränaren Curt "Curre" Lindström, 25 år efter Finlands första VM-guld i ishockey.

I dag, den 7 maj 2020, är det exakt 25 år sedan Lejonens historiska guld i hockey-VM i Sverige.

Det var också då som svensken Curre Lindström fick hjältestatus i Finland.

Hos finländarna är Lindström evigt förknippad med guldet i Globen. Den pensionerade hockeytränaren hyllar finländarnas sätt att minnas sina framgångar i en intervju med Sportbladet.

Annat är det i Sverige. Där glömmer man legendariska lag och idrottare betydligt lättare, menar Lindström.

– Det är annorlunda i Finland. Mer kanadensiskt. De hyllar gamla spelare och ledare på ett helt annat sätt. Jag har redan hunnit med många jubileer efter det där VM-guldet.

Just denna gång blev det inget jubileum i och med coronasituationen. Lindstöm befinner sig hemma i Thailand.

– Det har blivit både guldringar, armband och medaljer. Jag slår mig inte på bröstet för det, men vi är dåliga på att uppskatta spelare och ledare i Sverige.

"Vi överrumplade Tre Kronor"

Lindström har tidigare berättat för Yle Sporten hur han minskade på individualismen i det finländska landslaget och fick spelarna att sätta laget framför jaget.

I Sportbladets intervju är tränarprofilen inne på samma linje.

– Finland hade alltid bra spelare. Min inställning var att det krävdes team work. Hockey är en lagidrott där det inte går att vara ego.

– Jag pratade mycket om träning, skötsamhet och lagkänsla, men utan att vara någon moralpredikare. Men jag fick dem att tro på sig själva och jobba för laget.

Svensken tycker att Finland kunnat utmana Sverige redan i OS i Lillehammer året innan, ifall man lyckats slå Kanada. Likaså kunde Lejonen ha varit värda ett VM-guld redan 1994.

Men den största segern i Lindströms långa tränarkarriär kom i stället året efter.

– Vi överrumplade Sverige och Tre Kronor lite där. Vi hade spelat en offensiv hockey hela turneringen, men i finalen slog vi om och spelade svenskt. Det var väldigt defensivt och vi kontrade in målen.