Hoppa till huvudinnehåll

Frågorna i Sverige: Får jag besöka släkt i Finland, och får jag titta till sommarstugan?

Porträtt på Elna Nykänen-Andersson.
Elna Nykänen-Andersson berättar att Finlands ambassad i Stockholm fått väldigt många frågor om resor mellan Finland och Sverige de senaste veckorna. Porträtt på Elna Nykänen-Andersson. Bild: Daniel Ivarsson Elna Nykänen Andersson

I början av coronaepidemin när restriktionerna infördes i Finland fick Finlands ambassad i Stockholm upp till hundra samtal per dag om vad det är som gäller med resandet.

– Det är många människor som vill åka till Finland. Det finns ju jättemånga med finska rötter eller med finskt medborgarskap i Sverige, så det är naturligt att det finns många frågor, säger pressattaché Elna Nykänen-Andersson vid Finlands ambassad i Stockholm.

När reserestriktionerna infördes i Finland fick ambassaden upp till hundra samtal per dag. Fortfarande kommer det tiotals frågor dagligen via telefon och e-post.

Vilka är det som hör av sig och vad frågar de?

– Det kan vara att man har sjuka släktingar man vill hälsa på, kanske en anhörig som har dött och man undrar om man får åka på begravning. Man kanske har en sommarstuga man vill titta till.

Har det varit lätt att svara på frågorna och vad som gäller?

– Det är inte alltid jättelätt, måste jag säga. Vi hänvisar ju till gränsmyndigheterna för det är de som ska ta beslutet. Vi har fått våra riktlinjer som vi försöker gå på. Men det har funnits många undantag med arbetspendling och nödvändig trafik. Och det är ju inte vi som ska ta beslut om vad som är nödvändigt, utan då har vi bett människor ta kontakt med gränsmyndigheterna.

Det är många som har släkt i båda länderna, får ni frågor också gällande inresa till Sverige?

– Där har vi inte fått lika många frågor. Lite om trafiken så klart, går färjorna, går flygen. Men Sverige har ju inte restriktioner på samma sätt som Finland har haft, utan hit har man i teorin i alla fall fått komma. Men även svenska myndigheterna rekommenderar ju att man inte reser nu alls egentligen, utan tanken är att alla ska stanna hemma tills epidemin är under kontroll.

Det här gäller för resor till Sverige och till Finland

Inresa till Sverige:

Inreseförbudet till Sverige gäller inte EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Det är för närvarande i kraft fram till 15.5. Det finns mera information om inreseförbudet på svenska polisens och regeringens hemsidor.

Svenska utrikesdepartementet har förlängt sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder fram till den 15 juni. Svenskar uppmanas att inte heller resa inom landet just nu, utan att stanna hemma för att inte öka på smittspridningen.

Inresa till Finland:

Också utrikesministeriet i Finland avråder från alla utlandsresor just nu.

När det gäller inresa till Finland meddelade statsrådet på torsdag att trafiken begränsas vid gränserna fram till mitten av juni, med en del uppluckringar från den 14 maj. Gränsen är inte stängd för finska medborgare.

Mer information finns på statsrådets och gränsbevakningens hemsidor.

Förutom reglerna och rekommendationerna lönar det sig för resenärer att ha koll på att färj- och flygtrafiken inte opererar som normalt, och att den som reser till Finland enligt statsrådet självmant ska hålla sig i karantän under 14 dygn och begränsa onödiga närkontakter. Kontrollen av dem som anländer från utlandet har skärpts på flygplatsen.