Hoppa till huvudinnehåll

Klart mindre säsongsinfluensa och norovirus i Österbotten – handhygienen har blivit bättre på grund av coronaviruset

Kvinna använder handdesinfektionsmedel
Handhygienen har blivit bätttre på grund av coronaepidemin, vilket gläder infektionsläkare. Kvinna använder handdesinfektionsmedel Bild: Mostphotos coronavirus,COVID-19,Förkylning,Förkyld,förkylningar,infektionssjukdomar,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,influensa,desinfektion,handdesinfektionsmedel,handhygien

Under coronaepidemin har övriga säsongsvirusfall minskat klart. Säsongen har varit mild, säger infektionsläkare Marko Rahkonen på Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Både på Vasa centralsjukhus och Mellersta Österbottens centralsjukhus vittnar infektionsläkare om klart färre fall av säsongsinfluensa och norovirus.

- Det verkar vara så att coronan har påverkat. Folk rör sig mindre och har mindre kontakt. Dessutom tänker man mer på handhygienen, säger infektionsläkare Silvia Grönroos-Pada på Vasa centralsjukhus.

Hon får medhåll av kollegan Marko Rahkonen på MÖCS.

- Vi har haft klart mindre fall och influensasäsongen har varit mild. Likaså har ingen större norovirusepidemi drabbat oss, säger Rahkonen.

Speciellt då det gäller norovirus har även stängda skolor och daghem påverkat antalet fall. Rahkonen tror ändå inte att fallen skulle öka drastiskt i och med att skolorna och daghemmen öppnas igen för ett par veckor.

- Lite kan fallen öka, men hygienanvisningarna i skolorna och daghemmen är strikta just nu, så jag tror inte vi får se någon större ökning, säger han.

- Dessutom hinner inte en ordentlig norovirusepidemi bryta ut under den korta tid som skolorna och daghemmen är öppna.

Bra för framtiden

Om man vill se något positivt i coronaepidemin så har det medfört en större noggrannhet i handhygienen. Något som infektionsläkarna gärna skulle se fortsätta efter att coronaepidemin är över.

- Det är bra för framtiden att folk har börjat fästa mer uppmärksamhet vid handhygienen, säger Grönroos-Pada.

- Jag hoppas att folk även i fortsättningen skulle komma ihåg vikten av att tvätta händerna, konstaterar i sin tur Rahkonen.